Descoperirea surpriză despre pești ne arată că evoluția e mai complexă decât credeam

Un nou studiu scoate la iveală faptul că peștii au personalitate, la fel ca oamenii. Astfel, fiecare pește are un răspuns unic la stres care denotă măsura în care personalitatea acestuia este conturată.

O echipă de cercetători a realizat un experiment în cadrul căruia a pus mai mulți pești într-un acvariu pentru a vedea cum anume reacționează la stres. Astfel, au observat că fiecare pește a dat un răspuns unic la stresul pe care l-au suferit la fiecare trei zile. Cercetarea a fost publicată în Functional Ecology.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Cum reacționează peștii la stres în funcție de personalitatea lor

„Unii dintre ei merg direct în adăpost”, a spus Tom Houslay, un biolog evolutiv și principalul autor al studiului. „Unii încearcă să se miște și speră că nu vor fi văzuți. Unii se grăbesc să se bată și doar înoată în sus și în jos încercând să scape”.

Oferta de nerefuzat:Mara International Tour-Antalya 2019, AVION din Baia Mare

În cea de-a doua parte a studiului, cercetătorii au injectat polimeri codați în culori sub câmpurile guppylor (o specie de pești care nu necesită bazine foarte mari și nu este pretențioasă în ceea ce privește calitatea apei), aleși aleatoriu dintr-o populație care a crescut la univeristate.

Pe parcursul experimentului cercetătorii au filmat, sincronizat și analizat fiecare pește. Ulterior, au măsurat timpul în care fiecare guppy a rămas ascuns, înghețat sau panicat.

Astfel, au ajuns la concluzia că unii pești erau lași în mod natural, în schimb ceilalți erau chiar foarte curajoși. Timp de patru săptămâni, peștii și-au dovedit în repetate rânduri lașitatea sau curajul.

Chiar dacă, peștii nu sunt la fel de complecși ca noi sunt și ei tot indivizi. Așadar, cercetarea de față reprezintă o descoperire foarte importantă pentru studiul evoluție. În plus, i-ar putea pe biologii evoluționiști să stabilească mai ușor provocările cu care se confruntă peștii.

Sursa: realitatea.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.