Diana Teodora Cozma: ,, Singura modalitate de a lupta și de a te apăra de demonul din tine, este scutul poeziei”

Diana Teodora Cozma  scrie poezii, a scris în mai multe reviste culturale. Are obiective destul de mărețe pe plan profesional. ,,Amurg suspect” , este  cartea care merită citită.

Diana Teodora Cozma poate să se afirme la nivel național, totul depinde de ea, de ceea ce-și dorește. Ziarul nostru îi urează multe reușite și vom fi prezenți la fiecare lansare de carte a autoarei.

Diana Teodora Cozma, cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Ce-ar trebui să știe băimărenii despre tine?

E foarte greu să-ți conturezi propriul portret… în cuvinte. Voi începe prin a spune că, aparent, sunt un om simplu, dar cu aspirații înalte și planuri mărețe de viitor.

Nu știu ce-ar putea afla băimărenii despre mine, dar dacă ar fi să ne raportăm la profilul meu literar, aș putea spune, că, am publicat poezii în diverse reviste cu profil literar din țară, printre care se numără: Nord Literar, Nord Cultural, Poesis, Boema, etc., dar și în câteva antologii colective.

Actualmente, sunt doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Științe Umaniste, a UTCN-CUNBM, domeniul filologie, cu o teză în lucru, intitulată Fantasticul terifiant în literatura română, avându-l ca si coordonator, pe domnul prof.univ. dr Gheorghe Glodeanu.

,,Amurg suspect” este cartea de poezii pe care o vei lansa în câteva zile. De ce este amurgul suspect? Când va avea loc lansarea și cine vor fi invitați?

De ce este amurgul suspect, sau ce este suspect în amurg? Sunt două întrebări, care mi-au fost adresate de câteva ori. Tot de-atâtea ori, evitam să dau un răspuns exact, deoarece consider că, răspunsurile se găsesc în poemele ce fac parte din acest volum, iar cititorii trebuie să descopere singuri misterul ce se ascunde în spatele titlului.

Faptul că, ducem o existență incertă și trăim într-o lume învrăjbită, unde propria umbră îți pune sabia lui Damocles deasupra capului, singura modalitate de a lupta și de a te apăra de demonul din tine, este scutul poeziei.

Lansarea volumului Amurg suspect, va avea loc în data de 24 noiembrie, 2017, în Sala de Conferințe, a Bibliotecii Județene Petre Dulfu. Invitații vor fi, oamenii ce m-au susținut întotdeauna, profesori, colegi de doctorat, ziariști. Printre cei care vor lua cuvântul, se numără: prof. Valentina Todoran, conf.univ.dr. Delia Suiogan, drd. Alina Maria Nechita, și jurnalistul Nicolae Pătruț

Diana Teodora Cozma, care sunt avantajele scrisului? De ce poezie? Care sunt poeții tăi preferați?

Cu siguranță, scrisul are multiple avantaje. Unul dintre acestea, e acela că, scriitorul se află într-o relație de identificare, ce duce până la substituire, cu obiectul sau cu textul său. Autorul este implicat afectiv, eliberându-se în același timp, prin actul scrierii, transpunând pe hârtie multiple stări, sentimente, gânduri, care vor fi transmise ulterior, cititorilor de rând.

De ce poezie? E adevărat și faptul că, în trecut am scris atât proză, cât și poezie, dar pot afirma fără rețineri, că, poezia este mai aproape de sufletul meu. Lista poeților mei preferați e lungă, și nu îi voi aminti pe cei pe care îi știți deja. Îi voi menționa doar pe cei cu care am simțit că mă identific, m-au inspirat și m-au făcut să mă regăsesc în versurile lor, după cum urmează: A.E.Baconsky, Radu Stanca, Radu Gyr, Dimitrie Stelaru, Ion Alexandru, Mircea Cărtărescu, Ileana Mălăncioiu, Dorin Tudoran, etc.

Care sunt următoarele tale proiecte?

Pe viitor, îmi propun să scot un al doilea volum de versuri, dar mă voi concentra și pe finalizarea celui de proză sf.  Cu siguranță, nu mă voi opri aici.

Un gând pentru cititorii Jurnalmm

Să nu încetați niciodată în a lupta pentru ceea ce vă doriți. Să nu uităm că, orice dar, are la baza lui și un sacrificiu. De asemenea, trebuie să aveți încredere în voi, și să vă puneți întotdeauna pe primul plan. Nu e vorba de egocentrism sau narcisism, ci este vorba, de respectul acordat propriei noastre imagini. Nu vă împiedicați de fiecare obstacol, iar dacă o faceți și cădeți…ridicați-vă, ștergeți-vă de praf, și mergeți mai departe!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.