Diplome de onoare și plachete la aniversarea a cinci ani de SMURD Maramureș

conf SMURD6Prima conferință de medicină de urgență organizată în Maramureș cu ocazia aniversării a cinci ani de activitate SMURD își închide porțile sâmbătă, 24 ianuarie. Vreme de trei zile, în Baia Mare au poposit nume sonore din lumea medicală și reprezentanți ai structurilor reprezentative ale situațiilor de urgență. Conferința a început joi, 22 ianuarie, cu exercițiul demonstrativ din stațiunea Șuior, acolo unde ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” a fost de acord să joace rolul ”victimei” blocate în telescaun, pentru a se putea observa rapiditatea cu care intervin salvamontiștii montani și echipajul SMURD.

Pe parcursul zilei de vineri, 23 ianuarie, Petru Vanț a prezentat exercițiul din stațiunea Șuior, iar căpitan Smaranda Stan le-a vorbit participanților despre psihologia intervenției. A urmat prezentarea colonelului Sorin Popovici, care a abordat procedurile de salvare din mediile ostile vieții, în timp ce prof. dr. Mircea Buta a menționat posibilele conflicte etice în UPU. Dr. Zsolt Beres a vorbit despre accidental aviatic din Munții Apuseni, iar dr. Alina Rus a abordat tema resuscitării cardio-respiratorie BLS. Despre adjuvanții căilor respiratorii a discutat dr. Claudia Herman, iar edemul pulmonar acut a fost un subiect tratat de dr. Otilia Cozma. S-a abordat și problema șocului anafilactic, aspect prezentat de dr. Rodica Cadar, iar dr. Lavinia Bălan a vorbit despre urgențele hipertensive. În timp ce toate aceste subiecte au fost atinse în Sala Polivalentă A, a hotelului Mara din Baia Mare, în Salonul Roșu B s-au adus în discuție teme ca studiu retrospectiv (dr. Ioana Uță), inducția și menținerea anesteziei (prof. dr. Leonard Azamfirei), ventilația pacientului șocat (dr. Linda Șerbănescu), inima șocată sau șocul inimii (dr. Dan Roman), resuscitarea volemică și terapia vasopresoare (dr. Claudia Câmpan), paraclinic (dr. Carmen Prie) și ecografia pacientului șocat, prezentată de dr. Remus Mitre.

conf SMURD8Teme privind medicina de urgență prezentate de personalități de marcă din lumea medicală

Ziua de sâmbătă, 24 ianuarie prevede noi lucrări în cadrul conferinței de medicină de urgență. Astfel, în Salonul Roșu B are loc un curs de ecografie transtoracică, prezentat de dr. Adela Golea, în timp ce în Sala Polivalentă A, asistent Cristian Danciu prezintă EKG, după care asistent Cristina Bora vorbește despre tulburări de ritm și stabilitatea hemodinamică. Subiectul triaj este abordat de plt. maj Gelu Pop, iar plt. maj Ionel Dumitraș face referire la imobilizări. Problema transmisiilor de date este un subiect abordat de plt. maj. Ciprian Moldovan, iar despre dispecerizare ia cuvântul asistent Nicoleta Tohătan. Utima prezentare medicală revine plt. maj. Florin Mojolic, care abordează tema preluării și transportului pacientului politraumatizat.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.