DNA: TĂUT IOAN LIVIU, chestor de poliție a fost trimis în judecată pentru luare de mită, în formă continuată!

Taut-Liviu1Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor

 TĂUT IOAN LIVIU, inspector șef adjunct al I.P.J. Satu Mare, cu gradul profesional de chestor de poliție, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiuni de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

 ȘAITOȘ IOAN, ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

  • luare de mită şi
  • favorizarea făptuitorului.

TARR ATILLA CSONGOR, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

  • dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale),
  • dare de mită şi
  • spălare de bani (2 infracţiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu, în calitate de inspector șef adjunct al I.P.J. Satu Mare, a pretins şi primit mai multe bunuri şi beneficii materiale de la inculpatul Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăţi administrate de acesta şi de soţia lui), ce era instrumentat de inculpatul Șaitoș Ioan.

Ajutorul dat de inculpatul Tăut Ioan Liviu a constat în furnizarea de date relevante din dosar şi asigurarea faptului că ofiţerul de poliţie Șaitoș Ioan va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.

Astfel, inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat din partea lui inculpatului Tarr Atilla Csongor de  o serie de foloase materiale necuvenite:

În perioada iunie – septembrie 2013 inculpatul Tăut Ioan Liviu a beneficiat de lucrări de reparaţii la un imobil deţinut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale. La rândul său, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul inculpatului Tăut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum și cheltuielile ocazionate cu aducerea şi înmatricularea autoturismului în țară, în valoare de aproximativ 1000 de euro. În schimbul acestui serviciu, inculpatul Tăut Ioan Liviu i-a oferit informaţii din dosarul penal de evaziune fiscală şi i-a promis că va discuta cu subordonatul său, inculpatul Șaitoș Ioan, pentru ca acesta să propună o soluţie favorabilă.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a plătit inculpatului Tăut Ioan Liviu contravaloarea unei consultaţii efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Tăut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor.

În perioada septembrie 2013 – martie 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu a pretins şi primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto și reparaţiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deţinută de soţia inculpatului Tarr Atilla Csongor, fără a achita contravaloarea acestora.

În luna iulie 2014, inculpatul Șaitoș Ioan, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a pretins și primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de construcții în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofiţerul de poliţie fusese delegat să desfăşoare activităţi de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a inculpatului Șaitoș Ioan.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 de către inculpatul Șaitoș Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 09 octombrie 2014 şi 28 februarie 2015, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Tăut Ioan Liviu, până la concurenţa sumei de 17.405 lei şi asupra unui bun mobil aparţinând inculpatului Şaitoş Ioan, până la concurenţa sumei de 5.883 lei.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Satu Mare şi Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.