Doi mopedişti răniţi în Baia Mare

Aseară, pe strada I.L. Caragiale din municipiul Baia Mare, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită uşor. Persoana rănită este un băimărean de 64 de ani care circula cu un motoscuter şi care s-a angajat în depăşirea unui autoturism, pe marcajul continuu care separă sensurile de mers şi în zona unei treceri pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător.

Acesta a fost acroşat de autoturismul condus de o femeie în vârstă de 39 de ani care nu s-a asigurat la efectuarea virajului la stânga pentru a intra în parcare.

În urma impactului bărbatul a fost rănit uşor şi a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, dar nu a necesitat internarea. Niciunul dintre conducătorii de vehicule nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Un alt conducător de moped, în vârstă de 17 ani, a fost rănit pe strada Forestierilor din municipiul Baia Mare. Acesta nu a respectat semnificaţia indicatorului „Cedează trecerea” la pătrunderea într-o intersecţie şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un băimărean de 31 de ani. Din fericire, minorul nu a suferit leziuni grave şi nu a necesitat internarea în spital însă va fi cercetat de poliţişti pentru că nu deţinea permisul necesar conducerii unui astfel de vehicul, iar mopedul era neînmatriculat.

Nici în acest caz conducătorii auto nu se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii continuă cercetările şi la finalizarea lor vor dispune măsurile legale.

Întrucât în perioada următoare vor fi din ce în ce mai mulţi conducători de mopede în trafic, inclusiv minori, deoarece au posibilitatea să conducă astfel de vehicule de la vârsta de 16 ani, poliţiştii rutieri reamintesc câteva prevederi legale privind conducerea de mopede pe drumurile publice:

Mopedele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând.

Conducătorul de moped trebuie să facă dovada că a absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule şi trebuie să poarte cască de protecţie omologată pe timpul deplasării pe drumurile publice.

Când se circulă cu mopedul pe drumurile publice, acesta trebuie să fie echipat cu:

  1. a) instalaţie de frânare eficace;
  2. b) sistem de avertizare sonoră;
  3. c) instalaţie de evacuare a gazelor de ardere care să respecte normele de poluare fonică şi de protecţie a mediului;
  4. d) lumină de culoare albă în faţă, respectiv lumină şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant de culoare roşie în spate;
  5. e) lumini de culoare galbenă pentru semnalizarea schimbării direcţiei de mers, în faţă şi în spate;
  6. f) plăcuţa cu numărul de înregistrare, amplasată la partea din spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.