Domesticirea câinelui a produs variații genetice care explică diversitatea culorilor blănii (studiu)

Domesticirea câinelui a produs variații genetice care explică diversitatea culorilor blănii, susține un studiu, preluat de passionsante.be.

Domesticirea animalului care avea să devină cel mai bun prieten al omului a avut loc, probabil, în Paleoliticul superior (între 35.000 și 10.000 de ani î.e.n.). Deși au fost descoperite semne ale unei coabitări mai vechi, oamenii de știință sunt de părere că legăturile strânse cu populațiile de vânători și culegători s-au închegat definitiv în această perioadă preistorică, scrie passionsante.be.

O echipă de cercetători francezi a analizat blana canidelor, pe baza mostrelor de blană prelevate din 14 situri arheologice din Europa și Asia, acoperind mileniile care separă sfârșitul Paleoliticului (-12.000 de ani) de începutul Epocii Bronzului (-3.000 de ani).

Analizele au vizat caracteristicile genetice a circa 40 de canide (câini și lupi).

Specialiștii au fost, de asemenea, capabili să pună în evidență modificările specifice ale genelor responsabile de culoarea blănii între câinii preistorici și lupii din care se trăgeau. Schimbările nu se pot explica decât prin domesticirea și slăbirea presiunii selecției naturale (care a continuat să se manifeste la lupii sălbatici) — un dublu proces care a condus la o evoluție spre o mare diversitate a culorilor firelor de blană la câini, încheie passionsante.be.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.