Dr. Viorica Cherecheş, deputat PNL de Maramureş: „Părinţii, „sponsorii” educaţiei în România”

Reformele eşuate, manualele greşite, schimbările dese şi neanunţate la timp, profesori slab pregătiţi sau necalificaţi au generat un dezechilibru în sistemul educativ din România.

În faţa realităţii, părinţii au decis să ia măsuri pe cont propriu. Chiar dacă oficial “fondul şcolii” sau “fondul clasei” au fost interzise, aparţinătorii elevilor au găsit un mijloc legal de a “sponsoriza” actul educativ în România, care la nivel declarativ este gratuit.
În fiecare clasă din fiecare şcoală s-au înfiinţat asociaţii de părinţi care adună sume consistente de bani pentru a utila încăperea sau pentru a achiziţiona cele necesare pentru buna desfăşurare a cursurilor. Sumele solicitate lunar nu sunt deloc de neglijat ajungând de la câteva zeci de lei până la câteva sute. În multe dintre cazuri, părinţii au fost cei care au achiziţionat mobilier, parchet, perdele, laptop pentru dascăl şi chiar imprimantă sau xerox.

Stimaţi colegi,
Obligaţiile impuse părinţilor îngreunează bugetul unei familii care are doi sau mai mulţi copii de vârstă şcolară şi astfel se creează situaţii în care poate să apară abandonul şcolar. Nivelul scăzut de educaţie al generaţiilor de mâine este o pierdere considerabilă pentru noi toţi ca societate, ca naţiune.

Părintele are un rol determinant în actul educaţional, face echipă cu dascălul pentru cele mai bune rezultate, dar acest lucru nu înseamnă că finanţarea educaţiei trebuie să cadă în sarcina lui pentru că nu este firesc.

Lucrurile pot fi anevoioase, piedicile sunt la tot pasul, limitările sunt inevitabile, dar suntem datori să depăşim criza fără precedent în care se află educația în România.

Se apropie finalul de an şi trebuie să ţinem cont la alocarea bugetară de nevoiele reale pe care le are sistemul de învăţământ din România, să fim mai aplecaţi asupra acestui domeniu, unul fără de care viitorul României ca naţie poate fi incert.

Dr. Viorica Cherecheș,

deputat PNL

(P)

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.