Duminica întoarcerii Fiului Risipitor la Catedrala Episcopală din Baia Mare

Duminică, 12 februarie 2017, a Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală din Baia Mare, înconjurat de preoţii slujitori ai Sfântului locaş.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.

Tâlcuirea parabolei Întoarcerii Fiului Risipitor

„Parabola Sfintei Evanghelii de azi este una dintre cele mai frumoase pilde pe care le-a rostit Mântuitorul şi ilustrează felul în care se raportează omul la Dumnezeu şi Dumnezeu la om, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Această parabolă aşezată în perioada Triodului, în duminicile pregătitoare începutului Sfântului şi Marelui Post al Sfintelor Paşti, este o pregătire pentru pocăinţă, pentru schimbarea modului de a fi şi a gândi, de a ne raporta la Dumnezeu şi la poruncile Lui, de a ne raporta la semeni. Mântuitorul arată lumii chipul iubirii milostive al Tatălui şi că Dumnezeu este îndelung răbdător, mult iubitor şi lesne iertător. Dumnezeu a folosit această încercare ca pe o mustrare dumnezeiască, pentru întoarcerea la normalitatea a Fiului Rătăcit”, a mai spus Părintele Episcop.

Hirotonire întru diacon

În timpul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Răzvan Vasile Pomian. El urmează a fi hirotonit întru preot, într-o duminică viitoare, pe seama Parohiei Livada Mică, Protopopiatul Satu Mare, unde va avea o parohie cu mai puţin de 100 de credincioşi. El a participat la concurs şi i se va atribui această păstorire ca urmare a notei obţinute la examenul de concurs.

Slujbă de pomenire a părintelui Arhim. Serafim Man

Pomenit la Sfânta Liturghie Arhierească, la ectenia pentru morţi,  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat, după încheierea Sfintei Liturghii, Parastasul după vrednicul de pomenire Părinte Arhimandrit Serafim Man, fost stareţ al Mănăstirii Rohia, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit chiar azi, duminică, 12 februarie 2017, patru ani.

Părintele Serafim a fost stareţul Mănăstirii Rohia între anii 1973 şi 1984.

A fost cel care l-a primit în mănăstire pe Preasfinţitul Părintele Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului.

L-a primit în mănăstire, în 1980, pe Nicu Steinhardt, şi l-a călugărit, pe ascuns, dându-i numele de monah Nicolae.

Părintele Arhimandrit Serafim mai este cunoscut şi pentru faptul că a trăit încă 30 de ani, slujind Domnului, după ce doctorii i-au mai dat doar ceasuri, nu zile de viaţă, fiind trimis acasă din spital cu multiple metastaze.

A fost un monah căutat de mulţi credincioşi, fiind inclusiv duhovnicul vrednicului de pomenire Justinian Arhiepiscopul.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.