E DEZASTRU la DIGI. Vezi ce urmează pentru clienţi

E DEZASTRU la DIGI. Vezi ce urmează pentru clienţi

Titlurile Digi Communications, compania mamă a RCS & RDS, au atins joi, la BVB, un minim de 27,45 de lei pe acţiune, cea mai scăzută valoare de la listarea companiei, în mai 2017. Acţiunile Digi au pierdut 31,5% din valoarea de debut, de 40 de lei, la care a avut loc oferta publică iniţială, în mai 2017. Digi Communications a ajuns, astfel, la o capitalizare de piaţă de 2,75 miliarde de lei.
DigiAcţiunile DIGI au crescut uşor

În jurul orei 12 (24 august 2018) acţiunile DIGI erau cotate la 27,9 lei/titlu, în creştere faţă de ieri.

Una dintre cauzele pentru care acţiunile operatorului se află pe un trend descendent este că piaţa telecom a ajuns la saturaţie, mai ales pe segmentul voce, unde nu mai există creşteri, iar companiile se străduiesc să atragă clienţi una de la cealaltă, prin portare.

Potrivit analistului în telecomunicaţii Nicolae Oacă, singurul domeniu de creştere pe piaţa comunicaţiilor electronice a rămas internetul, fix şi mobil. „Dacă la internetul la punct fix, RCS&RDS stă foarte bine, cel mai bine, are viteze foarte mari şi acoperire foarte bună în ţară (aproape 5 mililioane de locuinţe conectate la fibră optică), la internetul mobil nu stă chiar aşa de bine – au avut şi ghinionul că au intrat ultimii pe piaţă. În anul 2006 au luat licenta 3G – frecvenţe în partea de sus a spectrului (2,1 GHz) unde propagarea este mai slabă. Aceasta a însemnat investiţii mari. Chiar și ANCOM a recunoscut acest «handicap» competițional și i-a acordat în anul 2012 un bloc (…) în banda de 900MHz”.

În contextul în care piaţa este saturată, iar Digi are nevoie de investiţii mari, o altă problemă a companiei o reprezintă, potrivit lui Oacă, numărul de angajaţi, mare comparativ cu ceilalţi jucători din piaţă.

„Dacă ne uităm la structura de personal, se pare ca este cel mai «stufos» operator de pe piaţă, cu peste 10.000 de angajaţi. Ceilalţi operatori – Telekom se străduieşte de ani de zile «să slăbească», a ajuns pe la vreo 6.000 de angajaţi în partea de fix. Pe partea de mobil nu au foarte mulţi angajaţi, circa 1.000. Vodafone şi Orange au circa 5.000 de angajaţi (fiecare)”, a explicat Oacă pentru ECONOMICA.NET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.