Edith Lapsanszki: ,, O problemă destul de gravă o reprezintă riscul de a pierde catedre din cauza efectivelor scăzute de elevi.”

Edith Lapsanszki: ,, O problemă destul de gravă o reprezintă riscul de a pierde catedre din cauza efectivelor scăzute de elevi.”

Preşedintele județean al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din Romania, filiala Baia Mare, ne-a acordat un interviu. Edith Lapsanszki, este preocupata de calitatea invatamantului in limba maghiara.

Cu ce probleme se confruntă profesorii maghiari din judeţ?

Profesorii maghiari din judeţ, în primul rând se confruntă cu lipsa manualelor, manualele nu sunt traduse la timp, ajung destul de târziu în şcoli. O altă problemă o reprezintă procurarea caietelor de muncă independentă, părinţii le pot procuta destul de greu fie datorită preţului fie pentru că nu sunt traduse (încă). Şi o problemă destul de gravă o reprezintă riscul de a pierde catedre din cauza efectivelor scăzute de elevi.

Comunitatea maghiară este mulţumită de rezultatele obţţinute de elevii maghiari la diverse competiţii , olimpiade, concursuri sportive, etc?

Elevii de la clasele cu predare în limba maghiară, deşi au mai multe ore pe săptămână comparativ cu cei de la secţia română, participă la concursuri şcolare atât în limba română, cât şi în limba maghiară, rezultatele fiind comparabile cu cele ale colegilor  de la secţia română. Aş sublinia în mod special olimpiada de limba maghiară unde elevii din judeţul nostru au participat la faza naţională , obţinînd premii speciale MENCS sau Olimpiada de ortografie unde au foat rezultate foarte bune.

Ce iniţiative aveţi în vedere anul acesta?

 Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare  din România fiind o asociaţie profesională îşi propune organizarea de cursuri de perfecţionare fie la sfârşit de săptămână, fie în vacanţa de vară, fie în zile libere în funcţie de solicitarea cursanţilor şi disponibilitatea celor care desfăşoară cursul.

În anul 2016 Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România a împlinit 25 de ani de existenţă, eveniment marcat printro ceremonie festivă unde au fost acordate mai multe premii, diplome de mulţumire acordate profesorilor pentru munca deosebită depusă o viaţă întreagă, fie pentru că au fost preşedinţii de judeţ ai organizaţiei, fie pentru alte merite deosebite. Acum va urma într o ceremonie festivă să înmânăm şi noi aceste premii.

Concret cum puteţi să-i susţineţi , fireşte, în cadru legal, pe profesorii de limba maghiară?

Asigurând aplicarea prevederilor legale la toate nivelurile de educaţie, folosirea materialelor

didactice complementare în mod eficient care să uşureze predarea la clasă şi organizarea unor schimburi de experienţă intre judeţe la toate disciplinele, prezentarea unor exemple de bune practici ale colegilor din judeţ, respectiv din alte judeţe.

Un gând pentru cititorii Maramures Jurnal(jurnalmm.ro)?

 Îmi iubesc foarte mult meseria şi şcoala unde sunt cadru didactic titular (Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga Baia Mare) de aceea daţi mi voie să citez un gând de la scriitorul Nicolae Iorga Şcoala trebuie să te înveţe să fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru.

Vă mulţumesc pentru şansa acordată de a-mi exprima gândurile cititorilor Maramures Jurnal(jurnalmm.ro)!

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.