Efectele legii antifumat asupra celui mai mare producător de ţigarete

La aproximativ un an de la intrarea în vigoare a legii antifumat, Gemma Webb, CEO-ul British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piaţa ţigaretelor din România, a explicat pentru ECONOMICA.NET care au fost efectele asupra consumatorului şi ce planuri există pentru business-ul din România.

Pe 17 martie anul trecut, intra în vigoare una dintre cele mai controversate legi din România ultimilor ani- legea 15/2016 prin care care s-a interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. La aproximativ un an de atunci, Gemma Webb, CEO-ul British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piaţa ţigaretelor din România, a explicat pentru #economica.net# care au fost efectele noii legislaţii asupra consumatorului şi care este miza miliardului de euro pe care producătorul îl va investi în România în următorii cinci ani.

R: Cum a influenţat legea privind fumatul în spaţiile publice vânzările BAT?

Gemma Webb : BAT susţine măsurile necesare pentru protejarea populaţiei de efectele fumatului pasiv. Noi respectăm toate măsurile de protejare a sănătăţii impuse de legislaţia ţărilor unde ne desfăşurăm afacerile. De asemenea, colaborăm cu autorităţile naţionale pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru protejarea nefumătorilor. Până în prezent, nu am observat niciun impact asupra afacerilor noastre în urmă intrării în vigoare a actualei legislaţii.

R: Ce impact a avut  şi va avea Legea nr. 210/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe asupra business-ului BAT?

Gemma Webb: Legea de transpunere a Directivei Europene a condus la schimbări majore la nivelul pachetelor de ţigări, care au presupus un timp de adaptare, produsele fiind deja disponibile pe piaţă. BAT a adaptat din timp producţia noilor reglementări europene. O evaluare completă se va impune după 20 mai 2017, când legea îşi va produce toate efectele şi de pe piaţă vor dispărea, de exemplu, ţigările cu alte arome decât mentolul.

Comercializarea noilor pachete de ţigarete a început deja. Vânzarea acestora se desfăşoară în paralel cu vânzarea vechilor pachete de ţigări. Acest lucru va mai dura o perioada limitată deoarece vechiul stoc va fi epuizat, comercializarea vechilor pachete fiind oricum permisă doar până la dată de 20 mai 2017.

R: În lipsa unor norme metodologice, cum interpretează BAT prevederile Legii nr. 15/2016. Este sau nu permis să se fumeze în spaţii închise ţigări electronice sau hibrid?

Gemma Webb: Legea antifumat este foarte clară în ceea ce priveşte produsele de nouă generaţie, care nu ard tutunul. Acestea pot fi folosite oriunde, indiferent că este spaţiu închis sau deschis, cu excepţia mijloacelor de transport în comun.

R: Cum va evolua preţul ţigaretelor în 2017? 

Gemma Webb: Prețul țigărilor este influențat de nivelul accizelor, iar acesta este stabilit de către statul român. Pentru 2017, acciza a fost stabilită prin Codul Fiscal publicat în 2015.

R: În 2016, TVA generală a scăzut la 19%. De ce nu s-a reflectat această modificare în preţul final a ţigaretelor din portofoliul BAT?

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.