Esperando a vazut in Portugalia cum statul sustine activitatile ONG

Localittaea portugheza Coimbra a fost, la mijlocul lunii septembrie gazda celei de-a patra intalniri din cadrul proiectului european „Înţelepciunea persoanelor cu nevoi speciale”, Acesta este coordonat de Asociaţia Esperando si se deruleaza in cadrul Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii,  finantat de catre Comisia Europeană.

Intalnirea a avut ca scop principal analiza rezultatelor de pana acum, discutii despre felul in care persoane cu dizabilitati care duc o viata implinita pot sa ii ajute pe cei care acum se confrunta cu greutati, probleme si suferinte legate de dizabilitate. Au fost luate decizii si in privinta formei pe care o va lua cartea care va cuprinde toate aceste experiente si sfaturi, precum si continutul sau.

Pe langa munca directa in proiect, partenerii au avut ocazia si sa viziteze centrele si serviciile gazdei – Asociatia Portugheze de Paralizie Cerebrala Coimbra – o organizatie regionala creata de catre familiile persoanelor cu dizabilitati in urma cu o jumatate de secol. De asemenea, am avut ocazia sa aflam cum sprijina statul aceste activitati. Si o face substantial, desi nu integral: statul portughez pune anual la dispozitia organizatiei peste 4 milioane de euro, pe langa numeroasele spatii, cladiri si terenuri!

In aceste conditii, desi sumele nu acopera toate nevoile, organizatia poate, totusi, sa se preocupe in primul rand de calitatea serviciilor si de diversificarea lor, mereu in pas cu nevoile si dorintele persoanelor cu dizabilitati. Fie ca e vorba de servicii de recuperare, educatie si integrare, de cele de formare vocationala si terapie ocupationala, respectiv munca asistata, sau de cele rezidentiale si de suport pentru familii. Un exemplu senzational de cat de multe se fac atunci cand autoritatile ofera suport consistent si permanent, chiar daca organizatia este privata.

Partenerii proiectului sunt: Asociatia Esperando (coordonatorul proiectului), Colegiul de Sănătate şi Ştiinţe Sociale Arhus (Danemarca), APOCLAM – Asociación profesional de Orientadores en Castilla La Mancha (Spania), Associazione per il Coordinamento Nazionale degli Insegnanti Specializzati CNIS (Italia), ŞİLE İMKB HALK EĞİTİM MERKEZİ (Turcia), Asociatia pentru copii si persoane cu dizabilitati „Ceribu sparni” (Letonia).

Proiectul se va incheia in 31 iulie 2015.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.