Este incredibil cum și-au luat permisul acești șoferi!

Pentru a obține permisul de conducere în orașul Bolintin-Vale, județul Giurgiu, nu este nevoie să poți citi sau scrie. Nu este nevoie să înțelegi întrebările la examenul teoretic, nici să-ți demonstrezi iscusința la proba practică. Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Digi24, dacă ai 5.000 de Euro în portofel, carnetul este ca și al tău.

Sute de locuitori ai orașului Bolintin-Vale, județul Giurgiu, au obținut ilegal permisul de conducere. Mulți dintre aceștia sunt analfabeți, astfel că șpaga este singura modalitate prin care puteau obține dreptul de a circula pe drumurile publice.

Sursele publicației Digi24 susțin că o persoană analfabetă a plătit chiar 5.000 de Euro pentru a intra în posesia carnetului.

Așa ar sta lucrurile de cinci ani încoace, de când doi instructori auto din Bolintin-Vale au început să acționeze ca intermediari între solicitanți și polițiștii de la Serviciul Permise Giurgiu. Sub protecția anonimatului, un membru al rețelei le-a povestit jurnaliștilor că polițistul din sală le indica răspunsurile corecte la examenul teoretic candidaților care oferiseră șpagă.

Ilegalitățile au ieșit la iveală ca urmare a unor accidente rutiere în care au fost implicați astfel de șoferi analfabeți. Coliziunile au avut loc în alte județe în afară de Giurgiu, iar polițiștii au observat treptat un tipar: mulți șoferi din Bolintin-Vale nu știu nici să scrie, nici să citească, ceea ce înseamnă că era imposibil să obțină permisul de conducere prin forțe proprii.

Analfabeți cu permis de conducere – Ancheta stagnează de doi ani

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu au deschis mai multe dosare penale, în urma sesizărilor primite, dar ancheta nu a ajuns la o concluzie nici după doi ani. Reprezentanții instituției nu au oferit vreo explicație pentru întârzierea nejustificată.

Nu doar locuitorii din Bolintin-Vale au dificultăți în a obține permisul de conducere pe cale legală. Statisticile DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) arată că doar 3 din 10 români înscriși la examenul teoretic sunt declarați admiși. Rata de promovare este cu 20% mai mică decât valoarea ei din anul 2017.

SURSA

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.