Evacuări masive în SUA: Cel mai înalt baraj e pe cale să se deverseze / VIDEO

Circa 200.000 de persoane se aflau luni în curs de evacuare din nordul statului California din cauza riscului deversării auxiliare a celui mai înalt baraj din SUA. Rezervorul barajului Oroville, situat la 120 de km nord de Sacramento, capitala statului California, este aproape plin, nivelul apei urcând până la pragul de sus ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele săptămâni, notează AFP.

Barajul în sine, având o înălţime de 235 de metri, nu este în pericol de a se prăbuşi, potrivit informaţiilor indicate de Departamentul resurselor de apă din California, însă îngrijorările autorităţilor sunt legate de barajul auxiliar de urgenţă, care, ca urmare a acţiunii de eroziune a apei, a început de sâmbătă să lase apa să treacă, scrie agerpres.ro.

Autorităţile au organizat o deversare controlată a 2.830 metri cubi pe secundă din rezervorul bazinului pentru a scădea nivelul apei, ceea ce a permis să oprească duminică seară scurgerea către rezervorul auxiliar, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului resurselor de apă, Doug Carlson, citat de cotidianul Sacramento Bee.

Chiar dacă pentru moment pericolul pare îndepărtat, ordinul de evacuare a rezidenţilor este menţinut de autorităţi care evaluează de asemenea gradul de rezistenţă al barajului principal, concomitent cu cel al digului auxiliar, care este de asemenea în pericol.

”În prezent nu se mai pierde apă din digul auxiliar, chiar dacă situaţia s-a stabilizat, mai sunt încă destule necunoscute”, a declarat duminică în timpul unei conferinţe de presă Kory Honea, şeriful comitatului din Butte. ”Nu ne aflăm în punctul de a lua decizii dacă este sau nu sigur ca oamenii să revină în zona respectivă”, a precizat el.

Circa 188.000 de persoane au primit ordin de evacuare duminică după amiază, iar în mesajul postat pe reţeaua Facebook se cere evacuarea imediată din zonele cele mai joase ale oraşului Oroville (în jur de 20.000 de persoane) şi din zonele situate în aval. Biroul şerifului din Butte, unde este situat barajul, avertizează că o situaţie periculoasă se află în faza de dezvoltare în apropiere de digul auxiliar al barajului Oroville.

Guvernatorul statului, Jerry Brown, a emis un decret prin care cere întărirea serviciilor de urgenţă din zona vizată.

Potrivit cotidianului Sacramento Bee, 23.000 de soldaţi din Garda Naţională au primit ordinul să fie pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în zonă. Este cea mai mare mobilizare a Gardei Naţionale în statul California de la mişcările de stradă din Los Angeles din 1992 după ce a fost dat verdictul în afacerea Rodney King.

Barajul Oroville, care a fost construit în şapte ani, este în funcţiune din 1968 şi colectează apele râului Feather. Chiar dacă este mai puţin cunoscut decât celebrul Hoover Dam (221 de metri), în apropiere de Las Vegas, digul său de 235 de metri îl face să fie cel mai înalt din Statele Unite ale Americii.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.