Examenul de BACALAUREAT se schimbă din 2018.

Anul 2018 anunţă mai multe schimbări din punct de vedere al structurii subiectelor la disciplina limba şi literatura română, începând cu examenul de Bacalaureat 2018. De asemenea, simularea dată de elevii de clasa a IX-a în 2017 este realizată pe baza acestor noi tipuri de subiecte pentru BAC.

Examenul de maturitate din 2018 va avea modificari substantiale, apreciate de specialisti ca fiind binevenite. Presedintele Consiliului National al Elevilor a confirmat faptul ca se va aplica noul model, ceea ce inseamna ca Bacalaureatul va oferi o noua perspectiva asupra literaturii romane, dar si a modului de analiza si de interpretare a textului.

Dintre schimbarile importante, ce apar in legatura cu subiectele de la disciplina limba romana pentru Bacalaureatul 2018, pot fi mentionate urmatoarele:

• Subiectul I vine cu modificari legate de modul de evaluare a competentelor, fara sa se mai puna deloc accent pe invatarea unor notiuni neaplicabile. De asemenea, s-a eliminat cerinta pur tehnica a constructiei textului, s-a impus o abordare mai prietenoasa, mai lesne de inteles si de interpretat, adaugandu-se si un text scurt argumentativ. Deci va aparea un text non-literar, iar elevii vor avea cateva cerinte total diferite de cele din prezent

• Subiectul al II-lea aduce o noutate majora, un text la prima vedere dintr-un anumit gen literar (epic, liric, dramatic), elevii fiind obligati sa argumenteze de ce textul apartine unui gen literar, astfel incat vor demonstra ca stiu sa lege teoria unui curent literar de textul din foaia de examen

• Subiectul al III-lea nu suporta insa modificari spre dezamagirea multor profesori, dar mai ales a elevilor, in sensul ca acestia din urma vor fi obligati in continuare sa invete pe de rost opere literare. Exista insa o schimbare in noul model referitoare la faptul ca sunt doar trei repere in loc de patru, informeaza stirileprotv.ro. 

CALENDAR EXAMEN BACALAUREAT 2017

Bacalaureatul va debuta pe 6 iunie 2017 cu examenul oral la Limba romana, iar rezultatele vor fi afisate tocmai pe 10 iulie 2017.Candidatii care vor dori sa conteste nota obtinuta vor completa si semna o cerere, acolo unde vor accepta practic ca aceasta nota poate fi mai mare sau mai mica, iar nota noua se va modifica chiar daca exista sau nu o diferenta de 0,5 puncte intre nota initiala si cea finala.

• 6 – 7 iunie 2017 – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A;
• 8 – 9 iunie 2017 – Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B;
• 9, 12 – 13 iunie 2017 – Evaluarea competentelor digitale – proba D;
• 14 – 16 iunie 2017 – Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C;
• 26 iunie 2017 – Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa;
• 27 iunie 2017 – Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa;
• 28 iunie 2017 – Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa;
• 30 iunie 2017 – Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa;
• 5 iulie 2017 – Afisarea rezultatelor (pana la ora 16:00) si depunerea contestatiilor (orele 16:00 – 20:00);
• 6 – 9 iulie 2017 – Rezolvarea contestatiilor;
• 10 iulie 2017 – Afisarea rezultatelor finale.

Simularea din acest an pentru clasa a XI-a va reusi sa obisnuiasca viitorii candidati cu noua structura a subiectelor, aplicata in 2018. Ministerul Educatiei a facut public modelul de subiecte, iar elevii se pot documenta din timp in vederea studierii lui.

Sursa: rtv.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.