Exporturi de cereale record, din România

România se redresează din punct de vedere economic. Acest fapt este arătat de exporturile de cereale care s-au făcut în luna iulie a anului curent. Două treimi din cerealele exportate prin portul Constanța sunt românești, celelalte fiind din Ungaria, Bulgaria sau Serbia.

”Se constată o creștere pe acest segment de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu șapte ani. Exporturile sezonului trecut s-au ridicat la circa 8 milioane de tone, în mare parte grâu și porumb. După cum susțin  experții, recolta de cereale a României este prognozată la 20,5 mil. tone, în creștere ușoară. Pentru prima oară după mulți ani putem să ne mândrim că, iată, avem o recoltă de cereale pe care o așteptam. Prin portul Constanța, în luna iulie, comercianții de cereale și semințe oleaginoase au exportat 2,6 milioane tone. Este un record istoric și o afacere care a adus 500 milioane euro în conturile exportatorilor”, a subliniat Liviu Marian Pop, senator de Maramureș.

Fermierii români sunt încurajați să investească și în depozitarea cerealelor în condiții proprii, astfel încât să nu fie nevoiți să o ofere spre vânzare încă din primele zile ale fiecărei campanii. În acest mod s-ar putea urmări piața internațională, iar profiturile ar fi pe măsura așteptărilor lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.