Felician Cerneștean: „De ce erau credincioșii emotionați și cu o speranță în suflet ? Deoarece noului episcop i s-a spus Maramureșeanul”

Imi aduc aminte cu emotie cum vorbeau batranii  in 1973, despre calugarul de la Rohia votat in Sfantul Sinod a fi episcop vicar al Episcopiei Vadului,Clujului si Feleacului.

De ce erau credinciosii emotionati si cu o sperata in suflet ? Deoarece noului episcop i s-a spus ,,Maramureseanul,, Grele vremuri si un asemenea semn ca o licarire ar fi putut costa foarte mult. De altfel, daca mergeti acum in frumoasa bisericuta a Institutului teologic din Cluj , vis a vis de Catedrala mitropolitana, veti vedea pe peretele din dreapta imediat dupa intrare chipul tanar si increzator al Arhiepiscopului nostru. Ceea ce e cu adevarat emotionant e faptul ca de pe haina monahala s-a dus in timp vopseaua datorita miilor de maini ale maramuresenilor care au atins in timp pictura.Gandul care nu se putea spune cu voce tare in perioada comunista s-a infaptuit dupa 1989 mai precis in vara anului 1990 cand parintele Iustinian Maramureseanul este confirmat de Sinodul BOR ca Episcop al noii infiitate Episcopii A MARAMURESULUI SI SATMARULUI.

De fapt acesta era pofta ce-au poftit maramuresenii atunci in 1973.

Din 1990 incepe practic procesul de innoire si modernizare al Bisericii Ortodoxe in nordul Romaniei, proces de loc usor din motive care nu au rost a se rosti la aceasta sfanta pomenire.

Disciplina monahala,experienta de la Cluj si apriga credinta l-au facut pe Arhiepiscopul nostru sa reziste tuturor greutatilor si sa ne conduca .

Ceea ce vreau sa evidentiez este puterea imensa strecurata in inima calugarului Iustinian. Aceasta Episcopie nu a fost condusa ca barca pe o apa lina dimpotriva a trecut prin furtuni extreme si totusi nu ne-am clatinat.

In aceste conditii Inalt presfintia sa a avut timp si rabdare sa fie deseori in postura de duhovnic.

De acest lucru stie putina lume ,de faptul ca a fost duhovnic al unor nume importante din statul roman ,din conducerea acestui judet, oameni care la extreme fiind , veneau pentru un sfat si o incurajare. Aceasta e adevarata putere. Puterea credintei. Asta ne invata si ne-a invatat continuu Arhiepiscopul IUSTINIAN CHIRA MARAMURESEANU.

Vesnica pomenire!

Felician Cerneștean, consilier județean, secretar general PNL Maramureș.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.