Fenomen spectaculos pe cer, în septembrie. Ce se va vedea nu trebuie ratat!

În dimineața zilei de 28 Septembrie 2015 vom avea parte de o eclipsă totală de Lună care va fi vizibilă de pe întreg teritoriul țării. Totodată vom avea și o superlună – momentul când Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.

Faza de totalitate va dura 72 de minute!

Aceasta va fi a treia eclipsă de lună dintr-o serie de patru astfel de fenomene astronomice numită tetradă de eclipsă lunară, prima “Lună sângerie” din această serie având loc în aprilie 2014, a doua, în octombrie 2014, iar cea de-a patra va avea loc pe 28 septembrie 2015.

ecli

Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen “tetradă”.

Numele de “Lună sângerie” este dat tuturor eclipselor lunare totale, având în vedere culoarea – un roşu portocaliu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului.

Există două tipuri de eclipse de Lună, în funcţie de poziţia acesteia faţă de conul de umbră al Pământului: în penumbră sau penumbrale – care pot fi totale sau parţiale şi sunt observate mai ales de astronomi, pentru că nu provoacă modificări importante ale aspectului Lunii, ci doar o uşoară modificare a culorii -, umbrale, când Luna intră în conul de umbră al Terrei parţial – dând naştere unei eclipse parţiale – sau total – când tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Lună nu au loc într-o anumită ordine, scrie Mediafax.ro.

Eclipsele de Lună au loc doar în timpul fazei de Lună Plină.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.