Filmul ‘American Sniper’ a declanșat o adevărată polemică în Statele Unite

SNIPERFilmul ‘American Sniper’, regizat de Clint Eastwood, și eroul său, un lunetist în timpul războiului din Irak, a născut controverse în Statele Unite, readucând pe tapet dezbaterea asupra intervenției americane în această țară din Orientul Mijlociu, relatează joi AFP.

Lungmetrajul bazat pe povestea adevărată și pe cartea de memorii a soldatului Chris Kyle este ‘o încercare de a vorbi din nou despre războiul din Irak și de a o vinde americanilor sau este povestea unui om laș care elimină femei și copii rămânând la adăpost?’, se întreba miercuri autorul unui editorial din Baltimore Sun.

Filmul, nominalizat la șase categorii ale premiilor Oscar, printre care cel mai bun film și cel mai bun actor în rol principal — Bradley Cooper—, prezintă povestea unui trăgător de elită de-a lungul celor patru misiuni ale sale în Irak, țară din care forțele armate americane au plecat în 2011. Personajul a devenit un simbol, erou pentru unii, eșecul unui război pentru alții. Pelicula, bine primită de critică, a înregistrat și un adevărat succes de public, având încasări record de 107 milioane de dolari la patru zile de la lansare.

Primul care a tras semnalul de alarmă a fost regizorul Michael Moore care, fără să se refere la film, i-a denunțat pe Twitter pe trăgătorii de elită care ar fi ‘lași’, evocând un unchi ucis astfel în al Doilea Război Mondial. Regizorul Seth Rogen, el însuși în centrul atenției pentru ‘The Interview’, a vorbit despre propagandă nazistă, asigurând că nu se referă la film ca atare.
O părere total diferită a avut Sarah Palin, fost guvernator al statului Alaska și candidat la postul de vice-președinte la alegerile naționale din 2008. ‘În timp ce voi țineți în mâini trofee de plastic strălucitoare și scuipați pe mormântul luptătorilor pentru libertate care v-au permis să o faceți, să știți că restul Americii consideră că nu sunteți demni nici să lustruiți cizmele de luptă ale lui Chris Kyle’, a scris ea pe Facebook.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.