Finalizarea proiectului “Energy Games – Energy Takes Shape în cadrul TABEREI DE ECOLOGIE

Agenţia de Management Energetic Maramures (AMEMM) susţinută de Consiliul Judeţean Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, implementează în cooperare cu parteneri din Slovacia, Ungaria şi Ucraina şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş proiectul “Energy Games – Energy Takes Shape (Jocuri despre energie – Energia ia formă)” HUSKROUA/1001/102 finanţat prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013.

Obiectivul general al proiectului este stimularea participării active a studenţilor şi profesorilor în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, prin instruirea lor cu privire la modul de economisire a energiei în şcoli şi acasă, precum şi sensibilizarea acestora cu privire la importanţa conservării resurselor naturale, prin promovarea energiei din surse regenerabile.

Iar prin obiective specifice ale proiectului se doreşte:

  • Schimbarea comportamentului studenţilor şi profesorilor în ceea ce priveşte modul în care aceştia consumă energie, în scopul de a opri risipa de energie atât la şcoală cât şi în mediul familial;
  • Instruirea participanţilor la acest proiect cu privire la mijloacele simple, prin care pot reduce în mod semnificativ consumul de energie electrică, termică şi consumul de apă, precum şi la utilizarea de surse regenerabile precum apa, soarele, vântul, lemnul pentru a produce energia de care avem nevoie;
  • Realizarea unui prim pas în vederea introducerii în programa şcolară a unor ore dedicate energiei – producţiei şi consumului de energie şi contribuţia acestor procese la schimbările climatice.

În perioada 29 iunie – 5 iulie 2014, AMEMM a organizat în cadrul proiectului sus-amintit, TABĂRA DE ECOLOGIE Energy Games.

Tematicile taberei au fost energia durabilă, cunoaşterea şi protejarea naturii, meşteşuguri tradiţionale, alimentaţie sănătoasă, sport şi mişcare, schimburi interculturale. Programul taberei a cuprins: ore de instruire interactivă, demonstraţii practice, experimente, excursii în natură, activităţi sportive, activităţi culturale şi de divertisment.

Tabăra de ecologie Energy Games a reprezentat punctul final al proiectului nostru ce s-a întins pe o perioadă de 2 ani de zile, un proiect dedicat elevilor aflaţi faţă în faţă cu un viitor unde resursele naturale vor fi mai puţine, şi planeta tot mai poluată.

În această tabără, am încercat să reluăm conceptele promovate de-a lungul perioadei de implementare a proiectului, precum: resursele regenerabile de energie, eficienţă economică, protecţia mediului, un stil de viaţă sănătos, cunoaşterea şi aprecierea moştenirii culturale din cele 4 regiuni implicate în proiect.

Activitatea a debutat printr-o serie de lecţii demonstrative susţinute de membrii echipei de proiect, ajutaţi de voluntarii de la Colegiul Naţional ‘’Vasile Lucaciu’’ ce şi-au adus contribuţia la această activitate prin conceperea unor dispozitive menite să utilizeze resursele regenerabile în vederea producerii energiei. În acest context, un elev ucrainean, participant la această tabără şi-a prezentat invenţia – un roboţel ce este alimentat de energia solară denumit : Sun Hunter.

Ziua a continuat prin diferite vizite la meşteri populari din Budeşti ce au păstrat intact de-a lungul anilor, felul în care prelucrează lemnului şi îl transformă în obiecte ce au devenit simbolice pentru judeţul nostru, precum porţile de lemn, prelucrează paiele şi scoarţa copacilor transformându-le în obiecte artizanale precum celebrele pălării şi clopuri şi au păstrat nealterat modul de prelucrare al lânii şi vopsirea ţesăturilor pentru a realiza straiele populare şi traistele maramureşene. Ziua s-a încheiat printr-o vizită la Biserica de lemn – Monument UNESCO din Budeşti – Josani, ridicată în secolul 17, ce adăposteşte cămaşa de zale a celebrului haiduc local – Pintea Viteazul.

Cea de-a doua zi a acestei tabere a fost dedicată cunoaşterii naturii şi a unui stil de viaţă sănătos, copiii primind o serie de informaţii utile despre ce înseamnă mediu, protecţie şi ocrotire, au cunoscut elementele ce sunt esenţiale pentru desfăşurarea vieţii pe pământ : aer, apă, sol. Au testat nivelul de nitraţi din apa potabilă, au realizat experimente cu diferitele tipuri de soluri din zonă pentru a cunoaşte influenţa acestor elemente asupra vieţii noastre.

Stilul de viaţă sănătos înseamnă cunoaşterea şi respectarea unor concepte extrem de simple privind hrana şi alimentaţia, cunoaşterea piramidei alimentare, aprecierea produselor sănătoase, organice mai ales de provenienţă locală.

După aceste demonstraţii, copiii s-au bucurat de o vizită extrem de interesantă la o micro-hidrocentrală din Săpânţa – Espe Sapanta SHPP construită de Espe Energia, o companie cu capital străin, ce se situează printre primele trei companii din sectorul producţiei de energie din surse regenerabile in Romania. Microhidrocentrala de la Săpânţa are 4 turbine cu o putere totală instalată de 9,88 MW şi este în măsură să furnizeze energie pentru nevoile a mai mult de 10.000 de familii. Micro-hidrocentrala de la Săpânţa este o investiţie de peste 25 de milioane de euro. Copiii au avut ocazia să cunoască fiecare etapă de la captarea apei până la producerea energiei electrice şi au fost extrem de interesaţi de acest concept.

Fiind in Săpânţa, următoarea oprire a fost la un meşter popular cunoscut, d-na Maria Zapca care i-a provocat pe copii să lucreze la războiul de ţesut.

Ziua s-a încheiat printr-o vizită la Cimitirul Vesel din Săpânţa, unde copiii au reuşit să cunoască creaţia lui Stan Ioan Pătraş, dar mai ales abordarea sa pozitivă asupra tot ce înseamnă viaţă şi moarte.

Ultima zi a taberei a însemnat un schimb de experienţă a ceea ce înseamnă cultură tradiţională la nivel transfrontalier. Fiecare grup din regiunile invitate: Szabolcs- Szatmar Bereg (Hu), Zakarpathia (UKR) şi Snina (SK) şi-a prezentat regiunea, tradiţiile, obiceiurile. Grupul maghiar a susţinut un dans popular, grupul ucrainean a prezentat o serie de obiecte artizanale realizate de meşteri populari din zona, iar grupul slovac a făcut o incursiune în arta încondeiatului de ouă aşa cum este realizată în regiunea lor.

Finalul taberei a fost marcat de voluntarii din cadrul Colegiului Naţional Vasile Lucaciu printr-un filmuleţ al taberei ce a surprins cele mai importante, frumoase dar şi inedite momente. Pentru a vizualiza materialul urmaţi link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=2HD2jv_-8zU&list=PL4vIDJchODi1lPdWpvEVBMzja0CR9Aovv

Fiecare regiune a avut ocazia de a-şi prezenta concluziile privind această tabără, iar copii participanţi şi-au exprimat într-un mod expresiv impresia asupra taberei, prin realizarea unor desene ce au surprins conceptele şi informaţiile transmise pe parcursul acestei tabere şi a întregului proiect.

Tabăra a marcat finalul proiectului nostru, însă Agenţia de Management Energetic Maramureş va continua să realizeze aceste activităţi privind conştientizarea şi sensibilizarea tinerilor, copiilor, comunităţii întregi în ceea ce priveşte importanţa conservării resurselor naturale şi promovarea energiei din surse regenerabile.

Agenţia de Management Energetic Maramureş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.