Flaviu George Predescu: ,, Omul nu poate trăi fără iubire, în general dar iubirea de Dumnezeu îi suplinește adesea iubirea de om’’

Flaviu George Predescu: ,, Omul nu poate trăi fără iubire, în general dar iubirea de Dumnezeu îi suplinește adesea iubirea de om’’

 Zilele acestea se împlinesc un număr de ani, de la tragedia din Colectiv. O durere care a străbătut toată țara.  Flaviu George Predescu, a scris o carte despre Colectiv, despre suferință, despre iubire. Cartea a fost premiată de Uniunea Scriitorilor din România.

Flaviu George Predescu, cartea ta, ,,Perechea dragoste, Perechea moarte”, se vinde foarte bine, librăriile epuizează rapid stocul. Care-i secretul ?

Mă bucur să aud. Drepturile de autor aparțin în cel mai mare procent editurii Rao. Succesul măsurat este dat de premiul pe care l-am primit anul trecut din partea Uniunii Scriitorilor din România de un juriu condus de Nicolae Manolescu și din care au mai făcut parte unii dintre cei mai prestigioși critici literari: Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir. Succesul social sau de vânzări s-ar putea să fie datorat temei pe care o tratează și faptului că este dedicată victimelor de la Colectiv dar și editurii, una dintre cele mai bune, cu o rețea de distribuție excepțională. Este însă un subiect dramatic pentru noi toți, care a îndoliat o țară. Se împlinesc 4 ani de la drama aceasta, peste câteva zile și transmit toată compasiunea mea tuturor celor care au într-un fel sau altul au legătură cu oamenii care au murit sau care au fost răniți acolo.

30 Octombrie 2015 Colectiv. Incendiu. Zeci de morți. Dar acolo era perechea lui, el nu era acolo.  Erau predestinați. Însă…… Moartea…….

Deși este inspirat din realitate, Perechea dragoste, perechea moarte, este sută la sută ficțiune. Mai concret spațiul este același, reperele, sunt ca niște borne: un club, o pereche, un tânăr care s-a sinucis, un sistem dar în rest am inventat totul. De altfel am și spus la o lansare la Cluj-Napoca, în octombrie anul trecut, că m-am împotmolit la un moment dat și nemaiștiind cum să scriu m-am dus și m-am rugat la o biserică de pe Calea Victoriei (Sfântul Nicolae – Tabacu). A doua zi firul creativ s-a reluat.

El suferă enorm și decizia  luată e una înspăîmântătoare. Mă si gândesc la ce  a spus Irinel Liciu : ,, O iubire prea mare ucide”. Să înțelegem că Omul nu poate trăi pe acest pământ fără iubire?

Da. Toate culturile abordează pericolul unei prea mari iubiri. Persanii au mitul fluturelui care, îndrăgostit de lumină se apropie de flacăra lumânării și moare. E o întreagă teorie a atașamentelor dar aș alege tot abordarea creștină. Omul nu poate trăi fără iubire, în general dar iubirea de Dumnezeu îi suplinește adesea iubirea de om. Lui Laur, personajul principal din Perechea i se întâmplă ce i se întâmplă (ca să nu divulg subiectul) dar el se salvează așa cum vedem în final. Și nu uitați de momentul din biserica Domnița Bălașa, care a fost ca un semn pentru el.

Cât de mult a contat documentarea pentru cartea aceasta, câte lacrimi ai varsat până la final?

Documentarea este esențială. M-am documentat foarte mult. De la a citi cine au fost părinții (inventatorii) tipului de muzică ce se cânta în Club, până la a merge pe jos, pe lângă Club sau până a descoperi nume de străzi adiacente, descrieri de evanghelie, nume de otrăvuri și alte chestiuni. Am vrut să și stârnească poftă de citit, tocmai de aceea anumite incursiuni literare sunt prezente din loc în loc.

Am vărsat multe lacrimi. Trebuia să intru în starea respectivă, a personajului principal și atunci am simțit ce am simțit încât uneori am scris chiar plângând. Au fost și capitole în care m-am distrat și am scris râzând. Cele politice, cu Suciu Duma păcălindu-i pe toți…pe acelea le-am scris amuzat.

Ar mai fi ceva de adăugat,   la tot ce e scris în carte? Reformulez, este ceva ce nu  ai putut scrie despre Colectiv, despre iubirea celor doi? Crezi că dacă era invers, tot acolo se ajungea?

Da, ceva spinos. M-am ferit să intru în teza potrivit căreia o mână criminală ar fi putut pune focul, ca să schimbe puterea politică de la acel moment. Eu mă ocup cu literatura și literatura înseamnă reacție dar n-am vrut să se speculeze. Romanul trebuia să rămână roman. Dacă cineva ar descoperi vreodată că a fost așa, nu mai e treaba literaturii. Oricum, perechea se leagă cumva cu Softul GE, romanul meu de debut.

Un gând pentru cititorii jurnalmm.

Le doresc multă sănătate și putere de muncă. Să caute mereu bucuria de a fi și să trăiască momentul simplu. Să se bucure de zâmbet și să zâmbească, să guste și să atingă. Acesta este și mesajul cărții: Fii bun, ca Roberta, și bucură-te de viață. Asta le transmit, să fie buni unii cu cei din jur și să se bucure

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.