“Grădina” din Fărcașa, plină cu flori,în orice anotimp!

ssera1Când intri în Fărcașa, dinspre Sîrbi, înaintea blocurilor ANL, privirea îți este atrasă de o nouă investite economică. Este vorba despre două solarii ce aparțin familiei Claudia și Dinu Pop. De fapt cele două solarii sunt ultimele construite, dintr-un total de 6,restul de 4 fiind aflate într-o altă locație.

Pentru a afla ce lucrări desfășoară în solarii, acum în plină iarna, am stat de vorbă cu Claudia si Dinu Pop care mi-au destainuit câte ceva din culisele afacerii lor.
În solariile cu flori este o muncă continuă, flux ca la fabrică. Se termină în iunie toate plantele de primăvară si începem cu florile de vară și toamnă.Se termină cele de toamnă si începem un nou ciclu pentru a putea iesi pe piață la începutul lui martie.
Acum,când afară sunt -20 de grade, înăuntru avem 24 grade cu plus. În două solarii este în pregătire cultura de primăvară: mușcate si petunii de toate felurile,fucsia și verbena. De asemenea pentru 1 si 8 martie pregătim ghivecele cu cyclamen și zambile.

Florile trebuie îngrijite în permanență înca de la semănat. Au nevoie de pamânt de calitate, pentru unele flori trebuind altă compozitie. Apa pentru udare este foarte importantă; avem instalație de udare prin picurare care ne ajută eliminând foarte multă muncă manuală, căldura, la fel, în funcție de tehnologie, o floare are nevoie de mai multă, alta mai putină, trebuie să dozăm după cum dorește planta. Nu ai o clipă liberă, de dimineața pâna seara stăm lânga ele. În această perioadă,cu ger extrem, suntem 4 oameni care lucrăm și în schimb de noapte pentru supravegherea instalatiilor de încălzire,În prezent avem 700 de metri pătrați de spații încălzite și 600 metri pătrati spatii neîncălzite. Încalzirea se face prin intermediul a doua centrale, fiecare avand 80 de KW, ceea ce necesită și o mare cantitate de combustibil lemnos.

Florile sunt foarte pretențioase, au, mai ales în ultimul timp, multe boli, pe care, dacă nu le tratezi la timp, riști să pierzi tot. În serele neîncălzite avem și acum plantate panseluțe, plante care sunt mai puțin sensibile la ger(acum în solar sunt -5 grade) ,și care vor înflori la începutul primăverii.

Lucram doar cu material certificat, de prima calitate importat din Olanda: semințe,butași și răsaduri.Chiar în aceste zile am primit și urmează să mai primim o noua tranșă din materialul comandat. Este destul de greu și pînă îți fidelizezi clienții. Și asta nu poți s-o faci păcălindu-i. L-ai păcalit o dată, a doua oară nu te mai caută, De aceea noi ținem foarte mult la calitatea florilor pe care le producem. Avem clienți și din rândul angrosiștilor, și ai micilor comercianți și din rândul omului simplu care-și cumpără câteva ghivece pentru a-și împodobi locuința. Am avut o mare satisfacție când, unul dintre angrosiștii cărora le livram flori, mi-a spus într-o zi că, de multe ori produsele noastre sunt similar calitativ cu cele olandeze. A fost pentru noi un imbold de a ridica și mai mult standardul de calitate.

În afară de cultivarea florilor în solarii mai prestăm și alte servicii cum ar fi:amenajări și întreținere grădini și spații verzi și aranjamente florale pentru diferite ocazii.
Sperăm că tot ce avem aici, toată munca, să fie dusă mai departe de fiicele noastre: Diana, studentă în anul 2 la Facultatea de horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Denisa, elevă la olegiul Nicolae Tutulescu din Baia Mare.

Iată așadar, prezentată succinct,o îndeletnicire grea dar placută. Și, cum spunea cineva odată: “pe producătorii de flori nu trebuie să-i atingi nici cu o floare! Lor trebuie să le păstrăm o minimă doză de respect, fie şi numai pentru efortul de a ne face zilele de primăvară înflorite”.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.