Grupurile politice din Consiliul Județean Maramureș au prezentat mesaje în memoria Regelui Mihai I al României

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș de miercuri, 6 decembrie 2017 a debutat cu un moment de reculegere păstrat în memoria celui care a fost Regele Mihai I al României. Maiestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția. Ultimul monarh din ţările Europei de Est s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, după o lungă suferinţă.

Momentul de reculegere a fost propus de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, care a declarat că a aflat cu profund regret și tristețe despre trecerea în neființă a fostului Suveran, Maiestatea Sa, Mihai I al României.

”Odată cu dispariția Sa, poporul român își pierde o parte a identității sale ca națiune, reperul de moralitate care a contribuit decisiv în derularea evenimentelor care ne-au marcat istoria recentă. Maiestatea Sa și Casa Regală a României au contribuit în mod decisiv la parcursul nostru post-decembrist, fostul Suveran garantând cu integritatea Sa în momentele în care băteam la porțile Europei Unite”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. După acest moment de cinstire a memoriei Regelui Mihai al României, șeful administrației județene a rugat toți reprezentanții grupurilor politice din Consiliul Județean să transmită un mesaj.

Primul discurs a aparținut vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNȚCD) Maramureș, care a vorbit în numele executivului instituției.

”Este un moment trist, deoarece astăzi România se desparte de un patriot. Eu aș vrea să mă rezum la ultima ieșire publică, în urmă cu șase ani de zile, când Regele Mihai, la vârsta de 90 de ani, s-a adresat Parlamentului României. Am extras un pasaj din acea luare de cuvânt, pasaj în care Maiestatea Sa spunea că iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Maiestatea Sa ne îndemna să avem încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor lor. Ne spunea că lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. În anul 1989, în ajutorul României s-au adăugat voci cu greutate venite din toate colțurile lumii. Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim pentru viitor. Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. Stă în puterea noastră să facem țara statornică, rodnică și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri, ne transmitea Suveranul în urmă cu șase ani”. Acesta a fost parte din discursul rostit de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, în plenul Consiliului Județean Maramureș, la final arătând că datoria noastră, astăzi, este aceea de a ne aminti de toți cei care au murit pentru independența și libertatea noastră în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem de-a lungul veacurilor.

Următorul la cuvânt a fost consilierul județean Anton Rohian, reprezentant al Grupului PSD – UDMR. ”O parte dintre noi am trăit marcați de mesajele Regelui Mihai, transmise românilor la sfârșitul fiecărui an. Demnitatea, modestia, sinceritatea și iubirea cuvântului au fost caracteristice Majestății Sale. Dispariția Regelui Mihai a încheiat cel mai zbuciumat capitol din istoria României moderne. Sub semnul dragostei față de patrie și prin deciziile oneste pe care le-a luat a dovedit că este una dintre personalitățile marcante ale României contemporane. Este important ca generațiile următoare să poată să se ridice prin fapte și gesturi la nivelul la care Majestatea Sa și-a iubit țara, dragoste care nu l-a părăsit nici când istoria a decis altfel pentru el. Dumnezeu să îl ierte, să-i fie somnul lin și să vegheze asupra României”, a declarat în cuvântul său, consilierul județean Anton Rohian.

O a treia luare de cuvânt a fost din partea grupului PNL, prin vocea liderului liberal din Consiliul Județean, Marinel Kovacs. „Este foarte trist că abia atunci când pleacă dintre noi Regele nostru putem să spunem adevărul despre contribuțiile pe care le-a adus României, merite care i-au fost recunoscute de toți marii conducători ai lumii. Este păcat că vedem adevărul abia când este foarte târziu. Partidul Național Liberal a considerat întotdeauna că adevăratul conducător al țării a fost și a rămas Regele Mihai, iar acum l-am pierdut pe cel care cu adevărat ar fi trebui să fie șeful statului nostru după 1990. Nu putem astăzi decât să îl plângem și să îi dorim odihnă veșnică”, a precizat consilierul județean Marinel Kovacs.

Din partea PMP a luat cuvânt Cornel Varga, care a arătat că sunt momente de încercare pentru România, când țara a pierdut o căpetenie, un om deosebit, un om care și-a dovedit iubirea față de țară. ”Adio, Maiestate, Regele Mihai al României! Drum lin și pace veșnică”.

Alesul județean Cristian Anghel, președintele PER, a completat discursul vicepreședintelui Ioan Doru Dăncuș și a vorbit în numele Coaliției pentru Baia Mare. Cristian Anghel a amintit despre vizita Regelui Mihai I la Baia Mare, în 1997, un moment remarcabil pentru orașul nostru. ”Și noi regretăm că am pierdut un mare patriot, un conducător, un exemplu pentru noi toți. Dumnezeu să îl odihnească, iar noi să încercăm să fim mai buni, pentru a-i cinsti cu adevărat memoria”, a declarat Cristian Anghel.

La microfon a urmat apoi Teodor Ardelean, care a arătat că ”moartea Regelui Mihai s-ar putea să aducă o mai bună trezire pentru poporul român, trezire care trebuia să fie în 1990. Trecem acum printr-un moment tulburător și delicat, deoarece Regele Mihai, prin viața sa se confundă cu istoria românilor, atât cea recentă și mai bine cunoscută, cât și cea care prin manuale ne-a fostr ascunsă. De fapt, prin personalitatea sa, Mihai I a deschis cea mai bună cale spre valorile democrației, iar noi, contemporanii, nu i-am înțeles întotdeauna demersurile”, a declarat și consilierul județean Anton Ardelean.

În mesajul său, consilierul județean, Gheorghe Mihai Bîrlea a declarat că a avut privilegiul și onoarea de a fi de mai multe ori în preajma familiei regale și a Majestății Sale, Regele Mihai, cu ocazia vizitelor din 1996 și 1997 în Maramureș, dar și la discursul susținut în anul 2011, în Parlamentul României, atunci când regele a împlinit 90 de ani. ”Păstrez ca moment de referință pentru biografia mea vizita de la Versoix, în Elveția, când timp de o oră și 20 de minute, convorbirea cu Majestatea Sa, asistat de Regina Ana, a vizat problemele politice dar și cele sociale din România. M-a impresionat interesul său pentru soarta oamenilor simpli, afectați de problemele generate de tranziția socio-economică din România de atunci”, a precizat Gheorghe Mihai Bîrlea.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.