Handbalul băimărean dă clasă handbalului din capitală

hcm2Handbalul feminin românesc, la nivel de echipe de club a avut în ultimii ani rezultate notabile. Echipa de handbal din Râmnicu Vâlcea, Oltchim, a avut reușite în Liga Campionilor, însă n-a cucerit prețiosul trofeu niciodată. Pentru performanță este nevoie de susținere pe măsură. În general, în sport, susținerea financiară a echipelor este realizată fie de persoane fizice, fie de companii de stat, fie de administrațiile locale. Nu voi dezvolta acest capitol, poate, cu o altă ocazie, dar pentru performanță este nevoie de susținere din partea acelora care iubesc sportul.

Însă așteptările celor care sponsorizează la un nivel  înalt echipele sunt foarte mari. Oltchim, de exemplu, nu avea adversari în campionatul intern, dar nu a adus la Râmnicu Vâlcea cel mai râvnit trofeu european la nivel de cluburi. Investiția aceasta, pentru marea performanță, cere timp si răbdare, dar mai mult decât atât, înțelegere din partea celor care sponsorizează.

Exemplul cel mai elocvent este Gyor, care a așteptat o lungă perioadă de timp până a cucerit trofeul continental. Problemele grave cu care s-a confruntat societatea Oltchim, și, fără sprijinul autorităților locale, echipa s-a destrămat. Echipa aceea care era cunoscută la nivel european. Nimeni n-a venit în sprijinul echipei vâlcene, nici investitorii locali, nici cei naționali, iar jucătoarele au ales alte echipe.

hcmBaia Mare are o tradiție în ce privește handbalul la nivel de performanță

Dupa destrămarea echipei din Râmnicu Vâlcea, privirile cunoscătorilor de handbal s-au îndreptat către Baia Mare, orașul având o tradiție în ceea ce privește handbalul la nivel de performanță. Echipa de handbal masculin, Minaur, a reușit în trecut să se impună atât pe plan european, cât și național, datorită lui Lascăr Pană, Maricel Voinea și lista ar putea continua.

Echipa de handbal feminin a avut potențial, însă n-a avut susținere așa de puternică cum a avut, de exemplu, Oltchim.

Administrația locală, înțelegând ce înseamnă marea performanță a venit lângă echipa locală și rezultatele n-au întârziat să apară. Echipa a ajuns în Liga Campionilor, după un turneu de calificare, chiar la  Baia Mare. În grupe rezultatele au fost peste așteptări, deși mulți susțineau că se putea mai mult. Văzând performanțele sportive ale echipei din Baia Mare, Primăria Capitalei dorește să rivalizeze cu orașul băimărean.

Mă voi axa aici doar pe secția de handbal feminin din Capitală, CSM. Proiectul Primăriei București este unul ambițios, pentru că nu neglijează nici alte ramuri sportive. CSM-ul bucureștean va avea continuitate, indiferent cine va veni în fruntea Capitalei, dar rezultatele se vor imediat. Deja primii pașii i-au realizat, urmează și alții. Din sezonul următor vor să domine campionatul intern de handbal feminin, și speră deja la rezultate europene foarte bune.

Revenind în Baia Mare, sportul beneficiază de suportul administrației locale. Dar nu de multă vreme. Din momentul preluării Primăriei Baia Mare de către actualul edil.

Băimărenii își aduc aminte – voi da un singur exemplu -, de promovarea echipei locale de fotbal în primul eșalon, după două meciuri de baraj, dar fără sprijinul local, echipa n-a putut evolua în Prima Divizie.

catalin hcmEdilul, împreună cu Consiliul Local, se implică pentru susținerea sportului băimărean

Învingători în Moldova, învinși în Baia Mare, cam asta era percepția băimărenilor, la momentul respectiv. Toți băimărenii își îndreptau atenția spre Primărie. Dar ajutorul n-a sosit. În schimb actualul edil, împreună cu Consiliul Local, se implică pentru susținerea sportului băimărean. Pentru asta este nevoie în primul rând, înainte de orice, de continuitate la nivelul Primăriei Baia Mare, pentru că sportul să aibă rezultate.

În momentul în care echipa locală a promovat, dar a trebuit să se recunoască învinsă de lipsa fondurilor, mulți se întrebau: Cum reusește Sechelariu să țină echipa? De unde are bani Primăria? Sau, cum reușește Gheorghe Ștefan să susțină echipa și Baia Mare nu-și permite?

Perioada în care sportul băimărean a fost marginalizat nu trebuie uitată. Nu este exclus ca, fără continuitate, după 2016, fără ca actualul edil să rămână în funcție, sportul băimărean să se întoarcă de unde a plecat, cu mici excepții. Nu-l cunosc personal pe Primarul Municipiului Baia Mare, însă, sportul are susținerea administrației locale.

Bucureștiul vrea să mute centrul de greutate din handbal de la Baia Mare spre sud

Ciocnirea celor două orașe în handbalul feminin, la o primă impresie pare disproporționată. Numărul de firme pe care le are Capitala este mult peste ce are, în momentul de față, Baia Mare. Investitorii vor merge către echipa de handbal feminin din Capitală, pentru că acolo își desfășoară activitatea o bună parte din marii investitori, fără sa le aduc cât de puțină reclamă. Bugetul echipei poate fi unul consistent, atât din partea Primăriei, cât și din partea  sponsorilor. Acolo pot să aibă un buget mai mare decât echipa băimareană. Aria de selecție pentru viitoarele componente ale echipei bucureștene, mă refer la copiii, este mult mai mare decât are Baia Mare. Dar aici vorbim de teorie, dacă rezultatele nu vor apărea repede, investitorii nu vor veni către echipă. Bucureștiul dorește să mute centrul de greutate din handbalul feminin de la Baia Mare spre sud. Pentru a nu se întâmpla asta, Baia Mare are nevoie de atragerea de investitori, de susținerea în continuare a Primăriei și, nu în ultimul rând, de rezultate pe măsură.

Este greu de crezut că, în play-off, HCM-ul poate fi încurcat de vreo echipă. Campania de achiziții este valoroasă. Se dorește concurență pe posturi, pentru participarea în Liga Campionilor.

campioaneEchipa din Baia Mare poate ajunge departe în Liga Campionilor

Handbalul feminin este unul din puținele sporturi în care Estul Europei, momentan, deține supremația în raport cu Vestul, dar mai ales cu țările nordice, pe cea mai tare competiție europeană, Liga Campionilor. Concurența poate veni fie din Macedonia, fie din Ungaria, fie din zona nordică. Echipa din Baia Mare poate ajunge departe în Liga Campionilor însă, până să ajungă acolo, trebuie să confirme în play-off. Publicul băimărean va avea răbdare cu fetele din localitate, dar vor sa vadă și rezultate bune pe plan internațional. Visul sponsorilor din cele două orașe, București și Baia Mare este câștigarea Ligii Campionilor. Nu imposibil de realizat, dar costurile vor fi pe măsură. Acest vis însă este realizabil, dacă se măresc bugetele cluburilor. Se poate câștiga, dar e nevoie de timp.

Suporterii băimăreni, sponsorii vor avea răbdare cu echipa atâta timp cât campionatul va fi adjudecat, dar dacă Bucureștiul va câștiga campionatul sau campionate, va fi o stare de tensiune. Pentru asta este  nevoie de investititori și aducerea de jucătoare dintre cele mai valoroase.

 

hcm1Baia Mare are un avantaj – echipa este puternică

În momentul de față Baia Mare are un avantaj, echipa este puternică, tradiție în handbal există, dar pentru a te menține acolo, în vârful clasamentului, este mare nevoie de stabilitate la nivel de conducere a administrației locale.

Bucureștiul are o viziune cu CSM-ul și are multe avantaje în comparație cu Baia Mare, dar nu înseamnă neapărat și reușita pe termen mediu și lung. Cele două administrații locale încearcă, de la distanță,  să câștige public, faimă și să aibă rezultate prin echipele pe care le finanțează.

Punctul vulnerabil pentru Baia Mare este continuitatea la nivelul administrației locale  a susținerii sportului, – în eventualitatea  în care actualul edil, ipotetic, va fi învins în alegeri în 2016. Dacă va exista continuitate visul băimărean poate prinde contur, în caz contrar se poate ajunge ca și în trecut cu echipa de fotbal. Bucureștiul are o fortă financiară impresionantă și nu va abdica vreodată, – indiferent cine va fi primar- de  la visul de a deține suprematia.

Așadar, sportul fără susținere nu se poate autofinanța, este nevoie de implicarea administrațiilor locale, dar pentru obiective mari, mai ales în provincie, e necesar ca primarii care sunt lângă fenomenul sportiv să fie aleși pe o perioadă mai lungă de timp. Nu aduc în discuție politicile locale, altele decât implicarea în sport, pentru că nu intră în sfera  preocupărilor mele.

Handbalul feminin românesc are de câștigat de pe urma implicării primăriilor în sportul de performanță. Exemplele celor două orașe ar putea fi urmate și de alte primării. Cu cât mai mulți sponsori la echipele de club de handbal feminin, sponsori cu greutate, cu atât mai bine, reușitele pe semicercurile europene n-ar întârzia să apară.

Marcel Cozmuța

mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.