IA, un simbol al identităţii româneşti! Cu oameni dragi sufletului meu, într-o zi specială

O zi cu totul specială, Ziua Iei am sărbătorit-o împreună cu oameni apropiaţi sufletului meu de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice Caspev şi Doamne liberale. Preţuiesc Ia, bluza tradiţională românească, simbol internaţional al culturii române pe care o poartă cu drag femei din lumea întreagă.

Seniorii băimăreni ne-au oferit o adevărată lecţie de dragoste de ţară, obiceiuri şi păstrarea identităţii româneşti în forma ei incomparabilă.

„Vin feciorii-n sat”,”Trecui aseară prin codru” sau „Mociriţă cu trifoi”, cântece care dăinuiesc de veacuri, dragi nouă tuturor ne-au unit într-o singură voce cu Corul „Crizanteme”.

Taina străbunilor noștri e păstrată în rânduieli și ritualuri străvechi, în șezători, în serbări care aduceau împreună întreaga comunitate.

Ia, cămaşa tradiţională de sărbătoare, cea mai importantă piesă din costumul popular românesc, confecţionată chiar cu mâinile lor este moştenită din generaţie în generaţie de la maramureşencele harnice pentru a nu pierde acest obicei unic care ne reprezintă.

Înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor  se spuneau obligatoriu  rugăciunile potrivite. Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, ori de soarta rea.

„Atelierul de creaţie” de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice va fi de-a pururi locul tainic unde tinerii, alături de bunici păstrează în sufletul comunităţii băimărene meşteşuguri străvechi care le vor împărtăşi şi generaţiilor viitoare.

Stă în puterea noastră să păstrăm tradiţiile străbunicilor noştri, români, băimăreni, maramureşeni adevăraţi!

Dr. Viorica Cherecheş,
Deputat PNL de Maramureş

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.