Icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia a ajuns la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Icoana făcătoare de minuni „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia a ajuns la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Joi, 5 martie 2020, în a patra zi din Postul Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a venit în întâmpinarea Icoanei făcătoare de minuni „Maica Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia, care a fost adusă în procesiune la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pentru a fi pusă spre închinare miilor de credincioşi care vor trece pragul Catedralei în întâmpinarea şi cu ocazia Duminicii Ortodoxiei. După închinarea la icoană, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat, în sobor de preoţi şi diaconi, Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite.

Canonul cel Mare şi Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfinţite
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Pantelimon Ilieş, de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, care a însoţit icoana, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, care a întâmpinat importanta icoană, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gheorghe Paul, prodecan al Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord sin Baia Mare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Pr. Lec. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” a C.U. Nord Baia Mare, Pr. Prof. Călin Bogdan Stoica, de la Seminar, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, slujitori ai Catedralei, Pr. Dr. Marius Ioan Sabău, Pr. Florin Tămaş, diaconi.

Răspunsurile au fost date de la două strane, de către cântăreţii Catedralei şi elevii seminarişti, dirijaţi de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Catedrala a fost arhiplină de credincioşi, veniţi să întâmpine Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia, între ei mulţi tineri elevi şi studenţi, precum şi copii.

Cuvântul de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre frumuseţea rugăciunilor din Postul Mare, despre cele două slujbe importante:
„Această primă săptămână a Postului Mare este mult iubită de credincioşi şi Biserica aduce în faţa lor, în ochii, în mintea, în inima şi sufletul lor toate frumuseţile ei nemuritoare, unice şi veşnice, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Acestea sunt frumuseţile slujbelor Postului celui Mare şi Sfânt: Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, unice în toată creştinătatea.

Le spuneam ieri la Mănăstirea Rohia credincioşilor care au fost la slujbă că, din păcate, înainte de 1990 şi, poate chiar după 1990, neavând condiţiile necesare, părinţii slujitori la Sfintele Altare nu au săvârşit aceste slujbe aşa cum se cuvine, nearătându-le în acest fel credincioşilor lor frumuseţea Ortodoxiei şi diferenţa între cealaltă vreme a anului şi Postul cel Mare. Iar unii credincioşi, mai iubitori, care simt nevoia să se roage nu doar duminica şi în sărbătorile însemnate cu cruce roşie în calendar, care ar simţi nevoia să se roage mai frecvent în perioada Postului Mare, dacă preoţii nu le-au oferit aceste slujbe, au derapat, s-au rătăcit şi i-am pierdut, pentru că nu am făcut ceea ce trebuia. Dacă părinţii Bisericii ar fi făcut cu conştiinţă adevărată toate aceste slujbe, mult mai mulţi credincioşi am avea la biserică în Postul Mare.

Noi am început în 2003, când am deschis Catedrala şi am adus atmosfera de la Rohia, din Muntele cel Sfânt, unde s-a nevoit Înaltpreasfinţitul Justinian şi părintele Serafim şi am urmat noi, şi am multiplicat-o şi se vede, şi se simte, şi se trăieşte intens şi cu mult folos. Pentru că, repet, aceasta este frumuseţea Ortodoxiei, credinţa noastră. Nu-i teorie, nu-i filozofie, nu-i doar teologie şi teologhisire. Este viaţă, îi trăire”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
xxx
Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia este cunoscută şi căutată de credincioşii din partea de nord a ţării pentru a i se închina şi a o ruga pe Maica Domnului să îi ajute. A făcut nenumărate minuni în timpul existenţei ei, printre care s-a salvat singură dintr-un incendiu, ale cărui urme se văd pe ea, l-a vindecat de cancer la gât pe fostul stareţ al Rohiei, Părinte Arhim. Serafim Man, căruia medicii i-au dat de trăit doar ore, nu zile, nu mai vedea, avea metastaze generalizate şi l-au trimis acasă ca să nu moară în spital la Cluj, iar după ce s-a rugat Maicii Domnului şi-a revenit şi a mai trăit… 30 de ani, murind de bătrâneţe. După 5 ani de la externare medicii de la Cluj care l-au îngrijit au venit să viziteze Mănăstirea Rohia, pe care nu o văzuseră şi să-i pună o lumânare la mormânt părintelui Serafim, iar în loc de lumânare, acesta i-a primit cu drag în chilia sa, lăsându-i cu adevărat uimiţi.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.