Ieşirea Greciei din zona euro ar putea genera o criză mai gravă decât cea din 2008-2009

greciaBarry Eichengreen, economist în cadrul Universităţii din California, avertizează asupra unei măsuri deja anunţate, care ar putea avea efecte devastatoare pentru pieţele financiare. Potrivit acestuia, o eventuală decizie a Greciei de a ieşi din zona euro va avea consecinţe chiar mai severe decât cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008.

Prezent sâmbătă la întâlnirea anuală a Asociaţiei Economice Americane, Eichengreen a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acţiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităţilor elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relatează MarketWatch, potrivit Mediafax.

Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la pieţele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculaţii în privinţa următoarei ţări care ar putea părăsi zona euro. „Pe termen scurt, ieşirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat”, a avertizat Eichengreen.

Economistul american estimează că politicienii europeni îşi vor „înghiţi nodul din gât din nou” şi vor face compromisurile necesare pentru a menţine Grecia în uniunea monetară.

„Deşi păstrarea zonei euro în forma actuală va fi un demers costisitor, dificil şi dureros pentru politicieni, destrămarea acesteia va fi încă şi mai costisitoare şi dificilă”, a spus Eichengreen.

Declaraţiile economistului vin în urma deciziei luate de Angela Merkel, de a accepta ieşirea Greciei din zona euro dacă un nou guvern socialist ar contesta politicile de austeritate impuse de creditori.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.