„Iezerul” un lac în forma României!

Lacul_IezerDacă  ați ajuns în Borșa, și v-ați decis să faceți o drumeție în Munții Rodnei, nu trebuie să ratați vârful Pietrosul unde se află un lac ciudat: „Iezerul”. Lacul are forma României şi vreo 300 de metri pătraţi. Dar adâncimea e o enigmă pentru localnici. Borşenii ştiu din bătrâni că lacul n-are fund şi că, pe vremuri, cândva, în lac s-ar fi aruncat un fier însemnat care a fost găsit apoi la Marea Neagră!
Istrate Danci, meteorologul staţiei Iezer, ştie cel mai bine legendele despre lac, dar crede că: „Este o aberaţie ca se spune ca Lacul Iezer e făra fund. Este chiar sus, la 1800 m, la 500 m de staţia meteo. Bătrânii spuneau mai demult că a cazut un bou acolo şi l-au găsit în Marea Neagră. Singura ciudăţenie care ar fi cu Lacul Iezer este că are forma exact ca şi harta ţării. La 50 m dacă urci, deja se vede forma României”.
Se spune că, aflat în vizită în Maramureş, Regele Ferdinand ar fi vizitat lacul şi ar fi îngenunchiat la marginea lui, rugându-se să dăinuie România Mare asemeni locului din Borşa.lacul-iezer-2

Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost desemnat de UNESCO Parc Internațional, având o Rezervaţie a Biosferei cu o suprafaţǎ de cca. 3300 ha.

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.