Igiena bebelușului – ce trebuie să ai în vedere?

Igiena bebelușului – ce trebuie să ai în vedere?

Igiena bebelușilor este extrem de importantă, dat fiind că nu s-a dezvoltat în totalitate sistemul imunitar, deci nu poate lupta cu microbii și virusurile din mediul înconjurător. Gura și ochii sunt cele două organe prin care microbii intră în contact cu bebelușului, motiv pentru care o igienă riguroasă, cu atenție pentru pielea curată, trebuie urmată.

Neonatologii susțin că un nou-născut are nevoie de cel puțin o băiță riguroasă seara, iar pe timpul zilei este necesară toaletarea gurii, a nasului, a urechilor și a ochilor. Îngrijirea pielii este foarte importantă, dat fiind că la câteva luni este extrem de sensibilă, fapt ce poate duce la apariția iritațiilor (în special de la scutec) sau a eczemelor.

Iată cum se face o igienă corespunzătoare:

Prima băiță

Prima băiță a nou-născutului trebuie să se realizeze chiar din prima zi după externare, când încă nu s-a detașat bontul ombilical. Se recomandă ca temperatura apei să nu depășească 38°C, iar cea a camerei să fie undeva între 27 – 28°C.  Pentru prima băiță se vor folosi, în mod obligatoriu, produse de curățare cu PH neutru, delicate cu pielea bebelușului, recomandate de medicul pediatru. Băița trebuie să se termine cu toaletarea ochilor, a nasului, a gurii și a urechilor.

Toaletarea bontului ombilical

Până la căderea bontului se recomandă ca băițele nou-născutului să nu fie prea lungi. Toaletarea propriu-zisă a ombilicului se va realiza cu ajutorul unor comprese sterile, pe care se va aplica alcool de 70°, pentru a-l dezinfecta și a deshidrata acel țesut.

Îngrijirea pielii

Îngrijirea pielii ține de starea acesteia, dar și nevoile pe care le are. Spre exemplu, pentru o piele atopică, se recomandă săpunuri speciale, urmate de creme intens hidratante, aplicate de cel puțin două ori pe zi.

Cum scutecul poate crea iritații, se recomandă ca la fiecare schimbare să fie șters cu șervețele umede cu PH neutru, iar zona să fie unsă cu o cremă intens hidratantă, pe bază de uree. Astfel, fundul bebelușului va fi ferit de iritații și escare. Foarte important: dacă fundulețul bebelușului este iritat, se poate folosi o cremă ce are în compoziție oxid de zinc, pentru a-i proteja pielea sensibilă de materiile din scutec.

Toaletarea ochilor

Aceasta se face cu ajutorul unor comprese sterile și a serului fiziologic, ce nu trebuie să lipsească din trusa de igienă a bebelușului. Ochii se curăță astfel: se începe dinspre colțul extern către cel intern, fără apăsare. Orice secreție neobișnuită remarcată la toaletare impune o vizită urgentă la medicul neonatolog sau pediatru.

Toaletarea nazală

Se face tot cu ser fiziologic, de această dată picurat în fiecare nară, apoi curățate secrețiile cu bețișoare cu opritor, care se răsucesc pentru a le “capta”. Dacă secrețiile nazale sunt abundente, se va folosi aspiratorul nazal sau o pompiță de cauciuc (sunt recomandate doar în cazul în care cel mic are dificultăți de respirație sau de alimentație).

Igiena intimă a bebelușului

Este absolut necesară de fiecare dată când îi schimbi scutecul sau îi faci baie, cu atât mai mult pe perioada verii, când sunt temperaturi ridicate. Trebuie avut grijă să se folosească săpunuri speciale, care să nu-l irite, iar temperatura apei să nu depășească 38 grade Celsius.

Igiena urechilor

După fiecare băiță, urechile nou-născutului se curăță cu bețisoarele speciale pentru copii, prevăzute cu opritor – au un capăt bombat, care împiedică pătrunderea adâncă a bețișoarelor în ureche. 

După curățarea internă a urechii, se trece și la igiena lobului și a zonei cartilaginoase, dar și după ureche, unde se adună celule epiteliale moarte, care produc un miros destul de neplăcut.

Igiena bucală

Până îi dau primii dințișori, toaletarea gurii se va face minim o dată pe zi, cu ajutorul unei comprese sterile, pe care a fost picurată glicerina simplă. Se șterg gingiile, limba, apoi parte internă a obrajilor.

Igiena unghiilor

Tot în categoria igienei bebelușului intră și îngrijirea unghiilor. Dacă bebelușul tău are unghiile tari și ascuțite, este nevoie să le tai pentru că altfel se va zgâria pe față. Online sau la farmacii vei găsi o largă varietate de set ingrijire bebe, ce conține o forfecuță, pilă, perie și unghieră.

Igiena hainelor

Hainele sunt a doua piele a bebelușului, de aceea este important să cumperi articole vestimentare realizate din cele mai bune materiale, în special bumbac. Se recomandă ca spălarea hainelor să se facă separat, cu detergent special pentru copii, clătite de două ori, pentru a se elimina orice urmă de dero. De asemenea, dacă folosești balsam de rufe, este indicat să optezi pentru cele sensitive, care au un miros mai puțin parfumat și nu conțin coloranți.Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WbC9XIlQb4k 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.