În faţa suporterilor din postura de LIDER! Hai FCM Baia Mare!

 

FCM Baia Mare LOTFără îndoială că cea mai mare surpriză a începutului de sezon, în Liga 2, seria 2, a produs-o FCM Baia Mare, care s-a instalat în fotoliul de lider al seriei, după un egal acasă cu FC Braşov şi două (!!!) victorii în deplasare la Pâncota şi Caransebeş, ultima echipă venind după două victorii din tot atâtea posibile.

Am scris şi toată lumea ştie că este meritul acestei echipe încropite sub îndrumarea antrenorului Dorin Toma şi echipei sale de tehnicieni, Cristian Bogdan (antrenor secund), Mihai Şteţca (antrenor cu portarii) şi bineînţeles, Ioan Onciu (director tehnic). Este clar că, performanţa o obţin jucătorii, dar partitura tactică este gândită de acest colectiv de tehnicieni, care iată, munceşte foarte bine şi cu rezultate remarcabile. Sunt rezultate care dau speranţe în îndeplinirea obiectivului stabilit pentru acest an şi anume clasarea între primele şase echipe ale seriei, şi, implicit participare în play-off. Nu putem să uităm şi condiţiile bune asigurate echipei  FCM Baia Mare, de conducerea administrativă a clubului, prin Cristian Şpan (preşedinte), Cosmin Filip (vicepreşedinte) şi Florin Darida (director sportiv).

Am ţinut neapărat să-i  amintesc pe cei care se fac “vinovaţi” de acest parcurs, să recunoaştem, neaşteptat al echipei FCM Baia Mare. Şi asta pentru că, da este adevărat, FCM Baia Mare joacă în etapa a patra din postura de LIDER al seriei în faţa unor echipe retrogradate din Liga 1, cum ar fi Gaz Metan Mediaş, “U” Cluj Napoca sau FC Braşov, sau a unor echipe cu tradiţie şi experienţă în Liga 2, cum ar fi CS Mioveni, UTA Bătrâna Doamnă sau Olimpia Satu Mare.

Privind puţin în urmă, fără a neglija cele două victorii din deplasare ale băimărenilor, este normal să suspinăm după cele două puncte pierdute pe teren propriu, în prima etapă în faţa stegarilor braşoveni, o echipă care a fost net inferioară, la toate capitolele, echipei conduse de Dorin Toma şi Cristian Bogdan.

De această dată, pe sub Dealul Florilor vor veni fotbaliştii din Valea Domanului, de la Metalul Reşiţa, echipă aflată într-o postură ingrată de “laternă roişe”, cu 11 goluri primate în primele trei etape şi zero puncte. Deşi, am anticipat acest start al reşiţenilor, meciul cu Metalul Reşiţa nu va fi chiar unul uşor, fotbaliştii antrenaţi de Marian Pană, venind la Baia Mare cu orgoliul rănit, şi cu dorinţa de a-şi vinde scump pielea. În etapa trecută, reşiţenii s-au văzut conduşi la pauză cu un neverosimil 3-0, de FC Braşov, dar au revenit în partea a doua a meciului, cu două goluri înscrise din penalty de Cristian Puşcaş, şi a dat impresia că ar putea salva un punct. Până la urmă reşiţenii s-au văzut nevoiţi să părăsească terenul învinşi, şi nu ştiu dacă forma lor proastă a făcut ca ei să nu câştige nici un punct până acum, sau că FC Braşov pare a-şi fi revenit şi ea după reinstalarea lui Adrian Szabo la cârma echipei. Deşi, a rămas şi el dezamăgit de situaţia de la Reşiţa, şi  Marian Pană îşi exprimase speranţa că va prinde şi vremuri bune sub Valea Domanului, antrenorul reşiţenilor pare dispus să renunţe la conducerea tehnică a echipei în cazul unui rezultat negativ la Baia Mare. Nu că Marian Pană nu ar fi un antrenor simpatic, iar poziţia sa este extrem de ingrată, în condiţiile în care problemelor financiare tot mai acute de la echipă se adaugă şi cele penale, dar noi sperăm că forma bună a elevilor lui Dorin Toma şi Cristian Bogdan să continue şi în etapa următoare, să onoreze poziţia de LIDER al clasamentului, cu cel mai bun atac şi cea mai bună apărare a seriei. Ca să nu mai vorbim că îl avem şi pe Sergiu Arnăutu, atacant pur sânge, cu patru goluri marcate în trei etape, chiar dacă un raport de arbitraj l-a privat de golul marcat la Caransebeş.

Ca urmare, după aceste două evoluţii remarcabile din deplasare, coroborate cu victoria în faţa Olimpiei Satu Mare din Cupa României, va face ca tribune Stadionului Municipal “Viorel Mateianu”, să fie din ce în ce mai neîncăpătoare, suporterii băimăreni  fiind nerăbdători şi avizi de performanţă şi la fotbal, după handbal şi rugby.

O etapă a patra interesantă, în care în afara meciului de la Baia Mare, se disting derby-urile “U” Cluj Napoca – Gaz Metan Mediaş, Olimpia Satu Mare – UTA Bătrâna Doamnă, dar şi CSM Râmnicu Vâlcea – Chindia Târgovişte. După 1-0 în deplasare la nou promovata Chidia Târgovişte, şepcile roşii păreau a se înscrie în lupta acerbă pentru promovare, în ciuda tinereţii lotului, dar au venit apoi două înfrângeri consecutive, una acasă cu UTA Bătrâna Doamnă, cealaltă în deplasare la Tărlungeni, şi trupa antrenată de Marius Popescu abordează următoarea etapă de pe poziţia, deloc plăcută a locului 12 cu doar 3 puncte. Tocmai de aceea, partida cu Gaz Metan Mediaş, fosta lor colegă de Liga 1, este una extrem de importantă, pentru a ţine legătura cu plutonul echipelor care vor să aceadă în play-off. Medieşenii, la rândul lor, ţintesc victoria pe Cluj Arena, după semieşecul de pe teren propriu în faţa Şoimilor lui Ionuţ Popa. Poate cea mai bună situaţie financiară din serie, o are Gaz Metan Mediaş, care nu a micşorat salariile jucătorilor, le-a păstrat la nivelul la care erau şi când activau în prima ligă, care nu a suferit foarte mari modificări în lot, şi tocmai de aceea, găzarii rămân principalii candidaţi la promovare. Rămâne de văzut dacă tinerii fotbalişti clujeni vor ţine piept, unei echipe care nu se mulţumeşte cu postura de divizionară secundă, cu atât mai mult cu cât, a fost victima unor manevre de culise în ultima etapă din Liga 1.

Un derby incins se arată a fi cel de la Satu Mare, unde Olimpia, după două înfrângeri consecutive, cu FCM Baia Mare (în Cupa României) şi Chidia Târgovişte (în campionat), pare decisă să nu mai facă paşi greşiţi, cu atât mai mult în faţa suporterilor, în rândul cărora, mocneşte o oarecare nemulţumire. Şi nu mai insităm care ar fi motivul nemulţumirii, ca să nu răsucim cuţitul, în rană!

CS Mioveni, o altă candidată la podiumul seriei, pare a se simţi în largul ei în deplasare, unde a obţinut două victorii (la Oradea şi la Arad), şi vrea să arate în meciul cu Unirea Tărlungeni, că înfrângereadin etapa a doua, contra echipei CSM Râmnicu Vâlcea, a fost doar o supriză neplăcută care au făcut-o suporterilor, şi pornesc din postura de favoriţi la obţinerea celor trei puncte, asta şi pentru a ţine ritmul cu podiumul.

La Râmnicu Vâlcea se întâlnesc două echipe care au legat două victorii consecutive în ultimele două etape, CSM Râmnicu Vâlcea şi Chindia Târgovişte. Se anunţă a fi o partidă deschisă, mai ales că târgoviştenii par a se simţi foarte bine pe terenuri străine. O victorie a oricărei echipe, ar fi o gură imensă de oxigen pentru etapele viitoare, care le-ar permite să privească din fruntea clasamentului următoarele dispute.

Sub comanda reinstalatului Adrian Szabo la cârma echipei, FC Braşov ţinteşte victoria în disputa cu FC Bihor, a doua echipă cu trei înfrângeri din tot atâtea posibile, şi aceleaşi probleme financiare la echipă ca şi Metalul Reşiţa. Asta dacă, nu care cumva, jucătorii bihoreni vor putea face ceva minuni sub Tâmpa, chiar pe burţile goale şi cu atîtea incertitudini privind viitorul lor.

În fine, în Banat, două echipe bănăţene se luptă pentru cele 3 puncte, Soimii Pâncota şi FC Caransebeş. Amândouă rănite de înfrângerile suferite în faţa FCM Baia Mare, cu un plus de moral pentru elevii lui Ionuţ Popa, care au reuşit să smulgă un egal etapa trecută găzarilor medieşeni. FC Caransebeş se află la al doilea meci în deplasare în acest sezon şi speră într-o evoluţie foarte bună în Podgorie, încercând să uite lecţia de fotbal predată de FCM Baia Mare, şi mai mult cu gândul la victoria din deplasare cu 1-0 de la Braşov.

În concluzie, o etapă extrem de interesantă, dar şi importantă pentru FCM Baia Mare, care îşi poate consolida poziţia de LIDER al seriei, mai ales că în etapa viitoare se va deplasa la Oradea, o altă echipă aflată în degringoladă şi care nu se regăseşte în acest început de campionat. Le dorim din toată inima celor de la Reşiţa şi de la Oradea să îşi revină, după meciurile cu FCM Baia Mare. În altă ordine de idei, să apreciem extrem de pozitiv, revenirea galeriei băimărene la stadion. Oricât de mare ar fi suspinele după culorile galben-albastre, sau după vechea “gardă”, consider că trebuie să acordăm o ŞANSĂ şi acestei NOI ECHIPE, născute tocmai pentru ei, pentru Gloria fotbalului băimărean, care, cu siguranţă, nu a apus.

Hai FCM Baia Mare!

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.