„În urmă cu 25 de ani, s-a întâmplat acea Revoluție” – Expoziție foto despre Revoluția din 1989

revolutieExpoziție foto despre Revoluția dinO expoziție ce cuprinde mai multe fotografii surprinse în municipiul Satu Mare la Revoluția din 1989 a fost deschisă marți la Casa de Cultură a Sindicatelor din reședința de județ.

Lucrările au fost realizate de către fotograful Gheorghe Iancu, angajat la ziarul Cronica Sătmăreană, care a existat în perioada comunistă, și cuprinde instantanee cu mai multe momente ale Revoluției, în special din centrul nou al municipiului Satu Mare, unde s-au adunat mii de persoane în zilele respective.

„În urmă cu 25 de ani, s-a întâmplat acea Revoluție care a fost și la Satu Mare. Mi-a venit ideea să fac această expoziție la împlinirea a 25 de ani. Prima imagine e cum a început să vină lumea, de peste pod, s-a strâns din toate direcțiile, de la toate întreprinderile au început să vină. S-au pus drapelele pe biserici, a început lumea să strige Trăiască România Liberă. S-a cântat, s-a jucat Hora Unirii și nu în ultimul rând s-au spus și rugăciuni. Bine-nțeles s-a și colindat, românește, ungurește, nu s-a ținut cont de nație”, a spus Gheorghe Iancu.

Acesta a luat și câteva cadre cu un aparat de filmat, ce au ajuns la Televiziunea Română.

„În 21 decembrie mi-am luat aparatul Practica pe care-l aveam în dotare și am venit aici, ca toată lumea. Pentru prima dată am luat camera video în mână i-am dat drumul, am și filmat evenimentul. În 23 decembrie am mers la București, am dus o casetă video la televiziune, au fost date secvențe”, a spus fotograful.El a remarcat că Satu Mare a avut mare noroc deoarece la Revoluție nu s-a tras în oameni.

Gheorghe Iancu are 72 de ani, a lucrat la Cronica Sătmăreană, iar după Revoluție a avut mai multe expoziții personale de fotografie.

Expoziția este deschisă până în 15 ianuarie 2015.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.