Inaugurarea Instalaţiei Pilot de Producere a Biogazului, din oraşul Seini, judeţul Maramureş

15055661_1069935119770535_4252965972104432292_nInaugurarea Instalaţiei Pilot de Producere a Biogazului, din oraşul Seini, judeţul Maramureş

 

Evenimentul de Inaugurare a Instalației Pilot de producere a Biogazului de la Seini, județul Maramureș, a avut loc joi, 10 noiembrie 2016.

Investiţia a fost realizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” în colaborare cu oraşul Seini. Finanţarea acestei investiţii a fost asigurată dintr-un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi un Grant de la Fondul Global de Mediu, precum şi din fondurile proprii ale oraşului Seini şi Consiliului Judeţean Maramureş.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a fost reprezentat de doamna Simona Olimpia Negru – Secretar de Stat, în colaborare cu Primăria Seini, sub deviza „Biogazul – o provocare pentru un viitor mai curat”.

Ce înseamnă acest proiect pentru mediu și pentru comunitatea din Seini? O categorie de beneficii o reprezintă cele referitoare la economia circulară: folosirea gunoiului de grajd ca resursă și sursă regenerabilă de energie, obținerea de energie verde electrică și termică, utilizarea energiei electrice pentru iluminatul public din oraș, creșterea calității îngrășământului, crearea de noi locuri de muncă și dezvoltare locală.

O altă categorie de beneficii o reprezintă cele referitoare la protecţia mediului: prevenirea încălzirii globale, reducerea poluării cu nutrienţi, controlul mirosurilor și al insectelor, gestiunea eficientă a deșeurilor de la ferme.

Evenimentul a inclus şi o vizită la Instalaţia Pilot de Producere a Biogazului, unde au fost prezentate procesul tehnologic și rolul fiecărei părți din componența instalației.

Succesul aducerii acestei investiţii în oraşul Seini a încurajat și reprezentanții altor autorități locale, prezenți la eveniment,  să-și propună să implementeze proiecte similare.

Întrebările venite din partea participanţilor la eveniment au reflectat acest lucru şi s-au referit la aspecte practice precum: reţeta materiei prime, posibilități de finanţare şi adaptarea unei astfel de investiții la condiţiile locale. Răspunsurile au reliefat faptul că tehnologia este flexibilă, că există soluţii tehnice pentru diferite tipuri de substrat şi că se poate adapta la condiţiile locale specifice zonelor din România.

Reprezentanţii organizaţiilor direct interesate, precum ferme şi unităţi administrativ teritoriale, vor putea acumula mai multe informaţii despre această tehnologie prin intermediul unor sesiuni de instruire, pe care le va organiza Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, ca parte componentă a Programului de diseminare a tehnologiei biogazului obţinut prin utilizarea deşeurilor provenite de la animale.

O parte dintre cursanţi – cei care vor fi identificaţi ca şi potenţiali implementatori ai acestui tip de proiect – va participa la o vizită de studiu la 5 instalații de producere a biogazului din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.