INCENDIAR. Un elev a dezvăluit MAFIA din spatele FRAUDEI la BACALAUREAT. Cum se fură examenul în faţa camerelor de luat vederi

fituica„Evenimentul zilei” a aflat, în exclusivitate, de la un elev, la ce metode au apelat unii profesori supraveghetori pentru a frauda examenele și cum au primit șpăgile, chiar sub „ochiul vigilent” al dispozitivelor video

În timp ce Corpul de Control al Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) verifica situația gravă de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, județul Bihor – unde s-a descoperit că profesorii supraveghetori au ajutat peste 40 de elevi să copieze – un alt elev a povestit, pentru „Evenimentul zilei”, cum s-au fraudat examenele, chiar în fața camerelor de luat vederi.

Mai mult decât atât, tânărul de 18 ani, care a participat la sesiunea de anul acesta a Bacalaureatului, ne-a explicat la ce „șmecherii” au apelat unii dascăli de la Liceul Economic „Vasile Conta”, din Târgu Neamț, județul Neamț, pentru a nu putea fi filmați.

Profesor: „Dacă nu mă credeți, întrebați un elev”

Dezvăluirea metodelor de fraudare, cu tot cu cameră video, ne-a fost povestită, inițial, de un profesor. „Dacă nu mă credeți, întrebați un elev”, ne-a îndemnat dascălul. Așa am intrat în legătură cu „Excess”, identitatea pe care și-a atribuit-o tânărul – „pe motiv că „există exces la Bac”- care a acceptat dialogul cu „Evenimentul zilei. În fapt, un elev de liceu, din Târgu Neamț, care a dat examenele de BAC, la Liceul „Vasile Conta”.

Elev: „După 12 ani de școală, nu accept să furi la examen”

Dialogul cu tânărul a fost unul care atinge o problemă gravă, de care sunt afectați elevii cinstiți:„După 12 ani de școală, nu pot să accept să furi la examen. Iar eu nu am avut nici bani de dat, nici nu am vrut să îmi asum riscul”

. Povestea lui „Excess” aduce aminte de fraudele care au avut loc, în ultimii ani, la alte unități de învățământ, precum Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din București. Ca și în acel caz, fără rușine, profesorii au încasat câte 50 de lei de la elevi pentru a le oferi subiectele „pe tavă”. Sau, mai concret, pe ciornă. Înaintea examenului la matematică, atât colegi de ai lui „Excess”, cât și alți candidați de la Liceul „Vasile Conta” erau invitați, de către un elev, „să dea un ban” pentru profesori. Taxa era de 50 de lei. Cel care strângea șpaga, nota numele candidaților. În sala de examen, profesorii supraveghetori aveau lista cu elevii. În dreptul fiecărui elev care „a cotizat”, se trecea un punct, cu pixul, după ce li se cerea buletinul.

Au mutat catedra

După ce venea tehnicianul să verifice camerele și se împărțeau subiectele, „cam la jumătate de oră”, elevul cotizant cerea o ciornă. Atunci, intra în acțiune profesorul: mergea către elev cu un teanc de ciorne. Însă, îi oferea o pagină de sub acel teanc, nu de deasupra. De fapt, era o hârtie pe care erau scrise subiectele rezolvate. „Era o operațiune rapidă. Profesorul știa unde este amplasată camera de luat vederi care bate în acea zonă și se așeza cu spatele la ea”, ne-a explicat „Excess”.

La un interval de câteva zeci de minute, un alt elev cerea ciornă. Ca la un semn, cel care primise subiectele, cerea și el. Atunci, profesorul trecea pe la cel căruia îi lăsase subiectele, îi lăsa o ciornă albă, de deasupra teancului, o lua pe cea cu subiectele, o punea sub teanc, și o pasa celuilalt. „Într-o oră și jumătate a împărțit rezolvările subiectelor la toți”, ne-a explicat tânărul.

Când a sesizat cum stau treburile, Excess a cerut și el, o ciornă, dar nu i s-a adus. „Din 20 de candidați, 18 au primit ciorne. Doar doi, care nu am dat bani, nu am primit”, ne-a explicat elevul. Situația a fost asemănătoare la examenele de matematică și biologie.

500 de lei pentru comisia din alt județ

Despre modul în care se încasa șpaga de către profesori, tânărul a declarat că elevul care strângea banii fie se întâlnea cu un profesor în WC, fie îi plasa banii în lucrare, chiar în sala de examen, cum a fost cazul la examenul de Biologie. „Camerele de luat vederi sunt amplasate spre elevi. Din catedră se vede mai puțin. Profii știau lucrul acesta și trăgeau catedra mai în spate, ca să nu se vadă operațiunea”, ne-a explicat „Express”. Ca la un semn, după ce primul elev care a copiat a ieșit din sală, în câteva minute au ieșit și ceilalți. Deși a auzit de la alți colegi că aceeași metodă s-a aplicat și la limba română, în sala în care a fost Excess dascălii au procedat corect. El a adăugat că și elevii de la alte licee din oraș s-au lăudat că au dat șpagă: „Un băiat de bani gata, de la «Ștefan cel Mare», pe care îl cunosc, mi-a zis că dă «un Eminescu», adică 500 de lei, și rezolvă și la comisia de corectare, chiar dacă e în alt județ”.

„EVZ” l-a sesizat pe ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că va demara o anchetă în județul Neamț, pentru a stabili veridicitatea celor afirmate de elevul contactat de „Evenimentul zilei”. Totodată, am aflat, din surse oficiale, că ancheta efectuată, acum, de către Corpul de Control al Ministerului Educației, la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei, s-a extins la alte cinci unități de învățământ din același județ- Bihor. Oficiali din Minister au precizat, pentru „Evenimentul zilei”, că „cel puțin în două din unitățile de învățământ verificate sunt nereguli”. La centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” au susținut examenul la BAC elevii respectivului colegiu, dar și cei ai Colegiului Național „Avram Iancu”, din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenți 255 de candidați din totalul celor 265 înscriși. Supravegherea candidaților a fost realizată de 20 de profesori asistenți, distribuiți câte doi în fiecare sală de examen. În toate sălile a existat aparatură de supraveghere/înregistrare audio-video.


Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.