Incendiu de vegetație la Tămaia. GALERIE FOTO

Printr-un apel, trimis miercuri după amiază, la Poliția Locală Fărcașa, un cetățean semnala faptul că pe imașul de la Tămaia s-a declanșat un puternic incendiu de vegetatie. După verificare au fost sunați pompierii care au pornit imediat spre locul indicat.

Două autospeciale,una de la Garda de intervenție Fărcașa și una de la Grupa operativă de pompieri ai SVSU Fărcașa,  s-au luptat aproape 3 ore pentru lichidarea incendiului.Deocamdată nu se cunoaște sursa incendiului dar, pompierii cred că un foc, lăsat nesupravegheat, s-a extins alimentat de vânt. În incendiu au ars aproximativ 10 hectare de vegetație fără a produce,din fericire, alte pagube materiale.

Primăvara este sezonul igienizării terenurilor agricole și tot mai mulți cetățeni dau foc vegetatiei uscate iar arderea necontroloată poate duce la mari pagube materiale.

Pentru evitarea unor evenimente nedorite pompierii recomandă cetăţenilor care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor agricole să respecte următoarele măsuri de prevenire:

– arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul; acesta se solicită de la primăria de domiciliu, emiterea lui se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Se interzice realizarea arderilor de vegetaţie uscată, resturi vegetale sau mirişti în următoarele situaţii:
– în perioadele de caniculă şi secetă prelungită;
– condiţii meteorologice de vânt,
– la lăsarea serii.
Potrivit HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.