Indemnizatie pentru parintii ai caror copii invata in scenariul 2 si 3. Ce suma ar putea primi parintii

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că părinţii copiilor care învaţă în unităţi care funcţionează în scenariile 2 şi 3 vor putea beneficia de indeminizaţie de 75 % din salariu, completările legislative urmând a intra în şedinţa de Guvern.

”Ştiu exact, în zona de competenţă a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinţii copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscrişi în unităţile de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, intrate în scenariile 2 şi 3. Imediat după ce comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă au decis trecerea şcolilor din anumite localităţi, inclusiv din Bucureşti, în scenariul 2 (prezenţa la cursuri alternativ cu învăţământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am iniţiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, şi în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut) pentru un părinte. Deja reglementasem şi gestionăm situaţia părinţilor din şcolile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică”, a anunţat, miercuri, Violeta Alexandru.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Ministrul anunţă că ceea ce se aplică deja va fi completat.

ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

”Acum completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluţiei situaţiei din ţară respectiv din şcoli. Adăugăm şi scenariile 2 şi 3. Aceleaşi reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la începutul stării de urgenţă. Toate avizele ministerelor, al CES şi al Consiliului Legislativ sunt luate. Am rămas în permanenţă la dispoziţia angajatorilor şi a angajaţilor care au avut diferite propuneri. Zeci de sugestii. Am trecut prin toate. Intru cu acest act normativ în şedinţa de Guvern”, a mai anunţat Violeta Alexandru.

Cine poate sa primesca indemnizatia

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 147 din 27 august 2020 spune că se acordă zile libere, pentru îngrijirea copiilor care rămân acasă după închiderea şcolilor, părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

-au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
-celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin părinte se înțelege:

părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
adoptatorul;
persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției;
persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă;
persoana desemnată să aibă grijă de copil când părinţii sunt plecaţi în străinătate
părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrise într-o unitate de învățământ.

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență nu se aplică în cazul în care unul dintre părinții se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:

-este în concediul pentru creşterea copilului şi primeşte indemnizaţie
-este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
-se află în concediu de odihnă/concediu fără plată;
-are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului
nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Sursa: kanald.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.