Ing. Calin Lupse: ,,Silvicultura nu inseamna doar taieri de lemne’’

Seful Ocolului Silvic Municipal Baia Mare, Calin Lupse, este un profesionist.Vorbeste cu atata pasiune de padure, incat nu poti sa nu ramai impresionat de tot ce iti spune. Cu un teanc de hartii in fata, aduce in discutie, cifre, si evaluari. Rar gasesti un astfel de om care sa iti vorbeasca cu atat de mult entuziasm despre padure. Are o raspundere foarte mare ca  sef al Ocolului Silvic Municipal Baia Mare. Sa protejeze padurea in fata celor care nu stiu rolul si rostul padurii pentru comunitate, pentru frumusetile locului. Asta incearca sa realizeze sefului Ocolului local.

Domnule Inginer Calin Lupse, seful Ocolului Silvic Baia Mare, ce mai inseamna azi padurea? Factor de imbogatire pentru unii?

Padurea nu este un factor de imbogatire pentru unii, este o oaza de energie verde, practic de oxigen, este gospodarita corespunzator. Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, este o structura proprie de specialitate, similara cu cea a  statului, respectiv Romsilva, dar care functioneaza pentru Gospodarire Silvica si Gestionare Durabila a Padurilor, a terenurilor cu vegetatie forestiera proprietate a Municipiului Baia Mare si deocamdata a comunelor Grosi si Dumbravita.

Ocolul Silvic Baia Mare a pierdut suprafete de padure datorita unor retrocedari ilegale?

Nu, pentru ca noi am primit padurile Municipiului Baia Mare si nu am facut deloc retrocedari.Am luat de la Romsilva, suprafetele de teren detinute de Municipiul Baia Mare. Ultima retrocedare, am avut-o pe baza unei sentinte judecatoresti prin care in acest an am luat  in administrare ca proprietate a Municipiului Baia Mare inca  637 de hectare, paduri care au fost ale Municipiului Baia Mare.

Toamna de obicei padurarii merg la marcat de lemne, cand vor merge padurarii in zona aceasta l-a plantat de puieti?

Marcarea de lemne se face pe tot parcursul anului. Noi functionam in baza unui Amenajament Silvic, care este Biblia  noastra si care se face o data la 10 ani.In urmatorii 10 ani, prin acest Amenajament Silvic, care este aprobat de Minister, ni se fixeaza, functie de posibilitatea padurii, un volum de lemn de recoltat,volumul de lucrari care ar trebui efectuate. unde trebuie efectuate. Silvicultura nu inseamna doar taieri de lemne, sunt plantatiile sunt regenarile naturale, sunt aceste lucrari de ingrijire, care pana la o anumita varsta, pana la 80 de ani se realizeaza, sunt denumite ,,rarituri’’.Marcarea se face in fiecare an, se marcheaza posibilitatea.Posibilitatea inseamna, volumul de extras intr-un an de zile si acesta se stabileste odata la 10 ani.Acest volum se poate stabili ca si crestere a padurii, pe fiecare an, dar posibilitatea intotdeauna se da mai mica. Avem aceste marcari care se fac incepand de la diametrul arborelui de 8 cm, pana la varsta exploatabilitatii, unde avem arbori de diferite dimensiuni.Marcarea se face atat ca lucrare culturala , de exemplu in curatiri, incepand de la 8 cm, ce este sub 8 cm nu se marcheaza.Mai avem produsele secundare, ,,curatirile’’, ,,rariturile’’, prin care se intervine asupra padurii, pentru a scoate o suprafata de masa lemnoasa, deteriorata.Avem pepiniere cantonale.

Ce zone aveti in vedere in perioada urmatoare pentru plantarea de puieti?

Plantarea de puieti se face pe tot arealul pe toate cele 11000 de hectare, avute in administrareNoi nu avem terenuri ,,rase’’. Mergem pe principiul acesta de regenerari naturale.Mai avem inca un caz, ,,Substituirea’’. Paduri de calitate slaba.

Plantarea de puieti se realizeaza pe proprietatea privata sau numai pe proprietatea Ocolului?

Plantarea de puieti se realizeaza pe proprietatea Ocolului Silvic Municipal Baia Mare sau al localitatilor cu care avem contract de administrare..Noi putem face acest lucru si la personae fizice, daca suntem solicitati pentru gospodarire.Acordam contra-cost puieti dar deasemenea , putem realiza aceste lucrari.

Radarul padurilor este o solutie?

Este o solutie, pentru ca  face ca transportul lemnului sa fie mult mai coerent si mult mai bine evidentiat.Nu poti emite aviz din alta parte, trebuie sa emiti acest aviz din locul de incarcare direct. Prin coordonate GPS, emiterea codului se face in padure.Problema aceea cu acte mai mult sau mai putin false se elimina.

Cum ati caracteriza starea padurilor din Romania?

Este o intrebare mai dificila.Pot sa spun ca starea padurii padurii administrate de Ocolul Silvic Municipal este  una corespunzatoare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.