Inspectorii antifraudă fiscală au identificat un prejudiciu de cca 3 mil. euro

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o firmă din Bucureşti specializată în comerţul de autoturisme la mâna a doua care, în perioada 2009–2014, a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de cca trei milioane euro (13.247.274,24 lei) prin aplicarea ilegală a regimului special al TVA pentru bunuri second-hand, sustrăgându-se astfel de la plata TVA datorată bugetului de stat şi de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Firma a achiziţionat 1.372 autoturisme rulate în valoare totală de 55.364.074,61 lei, din ţări membre ale UE, de la persoane juridice plătitoare de TVA, situaţie în care nu avea dreptul să aplice regimul special al TVA. Astfel, firma românească a aplicat cota TVA doar asupra marjei de profit obţinută din revânzare, în loc să fie aplicată asupra întregului preţ al autoturismelor, urmărindu-se scăderea artificială a preţului şi evitarea plăţii TVA datorată bugetului de stat.

Autoturismele se achiziţionau doar la comandă, fondurile necesare fiind asigurate prin împrumutarea firmei de către reprezentanţii săi, iar la încasarea contravalorii comenzii societatea restituia respectivele sume, evitând astfel evidenţierea de active financiare şi profit. Mai mult, singura calitate a persoanei care semna toate documentele (chitanţe, facturi, contracte de vânzare-cumpărare etc) era aceea de soţie a administratorului legal.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului de stat inspectorii antifraudă au dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra activelor identificate şi au întocmit o sesizare penală pe care a transmis-o Parchetului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.