Interviu: Prelucrarea lemnului – încotro?

De la construcția locuințelor până la accesorii și decorațiuni, lemnul a fost dintotdeauna un element natural folosit de om în diverse domenii. Încă din vechime lemnul a fost prelucrat manual. Pasiunea și dorința de dezvoltare a omului au adus la lumină, în prezent chiar mașini cu care lemnul să fie prelucrat. Ce a rămas însă, este pasiunea de a crea diverse lucruri din lemn.

Daniel Havrince este un pasionat al prelucrării lemnului. Cu totate că se află într-o zonă cu tradiție în prelucrarea manuală a lemnului, Daniel se folosește de mașina cu comandă numerică pentru a realiza adevărate capodopere de artă.

”Totul a început în 2015 când eram angajt la o firmă ce folosea CNC-uri industriale. Fiind pasionat și de electronică, mi-a plăcut ideea că o mașină poate să lucreze fiind acționată de la butoane. Am achiziționat dinafara țării componente și mi-am construit propriul CNC pe care l-am folosit până anul trecut.

 

Am căutat să evoluez în producerea obiectelor din lemn și în prezent am achiziționat un nou CNC de producție italiană” a spus Daniel Havrince.

De la tutoriale, la produse finite

Pentru început, Daniel a executat lucrări realizând tutoriale pentru rețelele de socializare. La momentul intrării pe piață, domeniul decorațiunilor din lemn era foarte puțin reprezentat la nivel național datorită faptului că puțini meșteri se foloseau de aceste mijloace media pentru a promova meșteșugul și a oferi suport didactic altor pasionați de domeniu. În prezent Daniel Havrince realizează o gamă largă de produse, având puțin timp liber datorită cererii mari de produse.

”Dacă la început făceam decorațiuni pentru tutoriale, azi primesc comenzi pentru produse mai mult decât m-aș fi așteptat. De la brelocuri, inscripții tăietoare de bucătărie, suporturi de lumânări până la foișoare din lemn pentru copii, am avut o mulțime de solicitări. Cel mai des mi s-a cerut menghină pentru pielărie. Dacă alți meșteri se bazează pe un anume stil de lucru sau folosesc anumite categorii de decoruri, eu realizez orice cere clientul” a mai spus Daniel.

Meșterul susține și că este nevoie de multă imaginație pentru a realiza produse originale și atractive.

Sculptură manuală sau automatizată?

Maramureșul este binecunoscut pentru cultura lemnului și prelucrarea lui mai ales în zona cunoscută Fisculaș. Acest meșteșug este întâlnit foarte mult și în Maramureșul istoric. Întrebat dacă consideră că prelucrarea manuală a lemnului va fi înlocuită de prelucrarea mecanică, Daniel a răspuns negativ.

”Este adevărat că prin prelucrarea manuală a lemnului nu putem vorbi de produse de serie. Fiecare produs este unicat. Aparatele CNC pot executa o mulțime de lucrări de precizie și rapiditate, însă nu pot înlocui finisarea și nici munca ce poate fi realizată manual. Cel mai probabil cele două moduri de prelucrare vor merge în paralel, chiar dacă pe grupurile de meșteri tradiționali prelucrarea CNC este foarte blamată. Prelucrarea manuală nu poate fi înlocuită 100% de prelucrarea automatizată” susține meșterul de la Șomcuta Mare.

Cât de mare este cererea?

Domeniul decorațiunilor din lemn cunoaște o oarecare creștere în ultimul timp, românii manifestând un interes crescut pentru diverse accesorii realizate de meșteri. Cea mai mare cerere vine din partea revânzătorilor. Daniel deține un magazin on-line unde doritorii pot să vadă produsele realizate de meșter, având posibilitatea și de a comanda produse personalizate. Pentru mai multe detalii vizitați danielh.ro

”Au fost clienți care mi-au spus că preferă să cumpere din țară ca banii să rămână în România. Au preferat produse autohtone chiar dacă aveau posibilitatea achiziționării din alte state consacrate în meșteșugul lemnului, fiind mulțumiți de calitatea produselor. Prețurile diferă în special datorită materialului folosit. Un produs realizat în placaj stratificat va costa diferit de un altul realizat în lemn masiv sau exotic. Duritatea lemnului face dificilă prelucrarea lui” a mai spus Daniel Havrince.

Evoluția meșteșugului prelucrării lemnului demonstrează că această meserie merge mai

departe prin reorientare către cerințele moderne. Acest fapt poate încuraja și ceilalți meșteșugari din alte domenii consacrate ca să nu renuțe la pasiunea pentru activități considerate uitate.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.