Întrevederea premierului Victor Ponta cu președintele Republicii Cehe, Miloš Zeman

;pontaPrimul-ministru al României, Victor Ponta, a avut astăzi, 20 mai 2014, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, cu ocazia vizitei pe care înaltul demnitar o efectuează în România, în perioada 20-21 mai 2014.

Discuțiile au evidențiat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Cehă, reflectat prin dinamica dialogului politico-diplomatic şi a relaţiilor economice. Cei doi demnitari au salutat evoluţia ascendentă a cooperării economice dintre cele două ţări şi au încurajat valorificarea mai bună a potenţialului economic existent, prin creşterea schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Au fost discutate evoluțiile din sectorul energetic și prezența companiilor cehe în România.

Dată fiind convergenţa poziţiilor României și Cehiei pe teme de pe agenda europeană, cei doi demnitari au reiterat angajamentul pentru intensificarea coordonării și pentru promovarea în comun a intereselor celor două state în acest cadru. Au avut totodată un schimb de vederi privind alegerile europene și schimbările instituționale la nivelul UE.

Președintele Zeman a reafirmat și cu această ocazie susținerea fermă a Cehiei pentru aderarea României la spațiul Schengen.

În cursul convorbirilor a fost abordată și situaţia din Ucraina, Primul-ministru Victor Ponta evidențiind necesitatea menţinerii unităţii și coordonării UE şi a NATO în ceea ce privește abordarea evoluțiilor din vecinătatea estică.

Ambii demnitari au fost de acord în ceea ce privește recunoașterea progreselor, precum și susținerea coordonată a eforturilor Guvernului de la Chişinău în cadrul parcursului său european.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.