Ioan Sas (PSD): Oricine poate depune amendamente la modificările legislative privind Codurile Penal și de Procedură Penală

Parlamentul, în calitate de putere legiuitoare, este singurul for constituțional în care se stabilește politica penală a României. În actualul context socio-politic, protestele unor magistrați împotriva unei majorități politice reprezintă o acțiune politică. Codul deontologic adoptat de CSM interzice ca magistrații să participe la reuniuni cu caracter politic. Este de analizat dacă protestul magistraților în atare condiții este sau nu în acord cu normele codului deontologic aprobat prin Hotărârea CSM nr. 328/2005, a declarat consilierul județean PSD Maramureș, Ioan Sas. Contestarea deciziei unei majorități politice reprezintă o acțiune eminamente politică, iar conform propriului cod deontologic, “judecătorii și procurorii nu pot participa la reuniuni cu caracter politic”. Trebuie avut în vedere că, legat de modificările legislative propuse în Parlament privind Codurile Penal și de Procedura Penală, oricine poate depune în aceste momente amendamente pentru modificarea și îmbunătățirea celor două Coduri. De asemenea, au fost invitate la dezbaterile Comisiei Speciale toate organizațiile profesionale ale magistraților, precum și reprezentanții CSM, ai ICCJ și ai Ministerului Public.

În actualul climat socio-politic sunt promovate în spațiul public comunicate din partea unor instituții ale statului conform cărora modificările propuse Codului Penal și Codului de Procedura Penală ar conduce fie la dezincriminarea unor infracțiuni, fie la crearea unui cadru favorabil infractorilor. Acestea reprezintă puncte de vedere care, prin interpretare, nu sunt întru totul conforme cu conținutul real al modificărilor propuse, a concluzionat alesul județean PSD.

Iată cateva exemple de modificări ale celor două Coduri care inflamează astăzi spațiul public și care necesită o comunicare realistă către cetățenii acestei țări.

  1. Se dezincriminează mărturia mincinoasă

Nu se dezincriminează mărturia mincinoasă! Se adaugă un nou capitol la paragraful care defineşte această infracţiune, care  instituie, conform Directivei Europene, dreptul de a nu te auto incrimina şi de a nu face declaraţii în cazul în care, deşi procurorul trebuia să te înştiinţeze că ai calitatea de suspect, te-a interogat în calitate de martor pentru a folosi apoi declaraţiile împotriva ta.

  1. Se interzice folosirea înregistrărilor video

Nu se interzice folosirea înregistrărilor video ca probă. Articolul 197 nu se modifică: obiectele care conțin sau poartă o urmă a faptei săvârșite sunt mijloace de probă. Se modifică doar modul în care procurorul poate obține astfel de probe în timpul urmăririi penale, astfel încât să comită abuzuri.

  1. Se îngreunează accesul la bazele de date

Nu se îngreunează accesul la bazele de date ale statului. Apărarea are, însă, acces la aceleaşi informaţii, folosite in probatoriu, în forma originală, nu într-una prelucrată de anchetatori.

  1. Infractorii sunt preveniți

Procurorul nu este obligat să stabilească şi să transmită calitatea de suspect în momentul în care se face o sesizare, ci abia după instrumentarea cazului, în momentul în care are probe evidente pentru a stabili această calitate. Dacă nu face acest demers, dacă, deşi are suficiente probe, nu anunţă suspectul că a dobândit această calitate, înseamnă că încalcă procedura, că încalcă drepturile procesuale şi dreptul la apărare şi pierde dreptul de a mai folosi acele probe, inclusiv mărturiile obţinute de la suspect în timp ce acesta avea o altă calitate. Toate aceste masuri sunt cuprinse in directiva europeană care trebuie implementată, în mod obligatoriu, în legislaţia din România.

  1. Procurorul este obligat să distrugă probele care nu au legătură cu cazul său

Procurorul nu trebuie să şteargă probele obţinute în cadrul unei operaţiuni legale şi aprobate conform legii, dacă acestea nu au legătură cu cazul. Din contră. Trebuie să se autosesizeze şi să deschidă un nou dosar penal, privind acele presupuse infracţiuni, folosind probele obţinute conform legii.

 

Biroul de presă al PSD Maramureș

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.