Ion Sorin Timiș (primar Borșa): „Borşa a devenit atractivă pentru turiştii atât pe timpul verii, cât şi iarna”

 Mai multe investiţii din fonduri publice şi private sunt în derulare în oraşul Borşa, intrat din anul 2018 în categoria staţiunilor turistice de interes naţional, zona devenind atractivă indiferent de sezon, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, primarul Sorin Timiş.

‘Borşa a devenit staţiunea de interes naţional în anul 2018, după o pregătirea care a durat cinci ani de zile (…). Este staţiune turistică recunoscută la nivel naţional şi internaţional încă din anul 1942, treptat a tot evoluat şi s-a dezvoltat, iar în prezent derulăm cea mai mare investiţie în domeniul turismului din ultimii 30 de ani, şi anume construcţia unei pârtii de schi olimpice, instalaţie de transport pe cablu, lac de acumulare, tunuri de zăpadă artificială şi instalaţie de nocturnă, o investiţie evaluată la 18 milioane euro. Investiţiile au continuat în ultimii ani într-un ritm alert, atât investiţi publice, dar şi private. Avem în prezent 2.500 de locuri de cazare, peste 500 de locuri de servire a mesei în restaurante şi pensiuni, dar şi foarte multe obiective turistice recunoscute în ţară, dintre care aş aminti Cascada Cailor din Munţii Pietrosul Rodnei, Lacul Iezer care privit de la mare înălţime are conturul hărţii României (…), cele două atracţii turistice ecumenice, Mănăstirea Pietroasa şi biserica monument din lemn Sfinţii Mihail şi Gavril’ a spus Sorin Timiş.

Deoarece oraşul Borşa a fost inclus în categoria staţiunilor de interes naţional, cofinanţarea proiectelor din bugetul local este redusă.

‘Avantajul calificativului de a fi staţiune de interes turistic naţional e în primul rând unul economic. Pentru toate investiţiile finanţate din bugetul de stat sau fonduri europene, cofinanţarea pe care trebuie să punem ca autoritate locală este mult diminuată (…). Fondurile europene care se pun la dispoziţie pe noul program 2021-2027, aproape 80% din sumele puse la dispoziţia dezvoltării turistice se vor orienta spre staţiuni turistice de interes naţional urbane, adică, din oraşe, fapt ce pentru Borşa e un mare avantaj, fiind singura staţiune de interes urban din judeţul Maramureş, dar şi una dintre puţinele din nord-vestul României’, a declarat Sorin Timiş.

Potrivit acestuia, Borşa a devenit atractivă pentru turiştii atât pe timpul verii, cât şi iarna.

‘În ultimii ani, stratul de zăpadă din Munţii Pietrosul Rodnei a fost ceva mai redus şi în felul acesta se pot practica drumeţiile şi-n perioada de iarnă pe versanţi. Totuşi, fiind vorba de altitudini şi zone alpine care ating pe alocuri peste 2.000 de metri altitudine, trebuie să fii echipat corespunzător şi să ai o anumită experienţă. Nu oricine poate să ajungă în Pietrosul Rodnei, dar sunt şi trasee turistice uşoare cum ar fi cele spre Lacul Ştiol, cele spre Pasul Prislop, spre Cascada Cailor, trasee care sunt practicabile şi iarna, iar numărul turiştilor e foarte mare. Pe un singur an (2019 – n.r.), cel mai mic număr de turişti care au ajuns la Cascada Cailor este de 1.500, iar cel mai mare număr este de 4.000 de persoane. Asta înseamnă că poteca spre Cascada Cailor este mai mult un bulevard, decât o simplă potecă de munte. În Pasul Prislop, numărul turiştilor este mult crescut datorită investiţiei şi reabilitării drumului naţional (DN 18 Borşa- Iacobeni – n.r.), care facilitează trecerea din zona Bucovinei în Maramureş prin Pasul Prislop, iar peisajul este unul de vis, atât toamna, dar şi iarna, când zăpada acoperă întreaga zonă forestieră din pasul montan’, a smai pus Sorin Timiş.

În judeţul Maramureş, statut de staţiunea de interes naţional mai are comuna Ocna Şugatag, iar staţiune de interes local este comuna Onceşti.AGERPRES

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.