Istoria prezidenţialelor. A şaptea oară când românii îşi aleg în mod democratic preşedintele

Anul acesta este pentru a şaptea oară când românii merg la vot să îşi aleagă în mod democratic preşedintele. Prima oară s-a întâmplat la şase luni după revoluţia din decembrie, ultima oară acum cinci ani. De la trei candidaţi şi un singur tur în 1990, prezidenţiale au ajuns să fie disputate şi de 16 candidaţi deodată. Dacă la primele alegeri romţnii s-au înghesuit la urne, în ultimii ani, interesul pentru vot  a scăzut simtitor.

Ion Iliescu, Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu au dat în 1990 bătălia pentru primul preşedinte al României ales în mod democratic.

Avalanşa de alegători, aproape 90 la sută din cetăţenii cu drept de vot, l-a purtat pe Ion Iliescu spre funcţia supremă dintr-un singur tur. Întorşi din străinătate de câteva luni, liberalul Radu Câmpeanu şi ţărănistul Ion Raţiu abia au reuşit să adune împreună 15 procente din voturi.

Doi ani mai târziu aveau loc primele alegeri prezidenţiale organizate în baza noii Constituţii. În al doilea tur de scrutin Ion Iliescu l-a învins detaşat pe Emil Constantinescu.

Moment istoric de cotitură la prezidenţialele din 1996, cu prima alternanţă la putere şi număr record de candidaţi: 16. Sunt pe liste Petre Roman, scriitori convertiţi la politică, vindecători, automobilişti, dar şi un reprezentant al minorităţii maghiare. La finalul unei campanii tumultoase, Ion Iliescu se luptă din nou în turul doi cu Emil Constantinescu.  Emil Constantinescu are cu 10 procente mai mult şi ajunge la Cotroceni.

Social democraţii simt pentru prima oară gustul opoziţiei. Ion Iliescu ia însă doar o pauză de 4 ani.

În 2000 preşedintele Emil Constantinescu nu mai candidează, şi 12 candidaţi se luptă să îi ia locul. Ion Iliescu îşi adjudecă lejer ultimul mandat în turul doi în faţa lui Corneliu Vadim Tudor.

la prezidenţialele din 2004 s-a jucat dur, cu o campanie spectaculoasă şi un rezultat pe măsură. În turul doi s-au luptat pe viaţă şi pe moarte Traian Băsescu şi Adrian Năstase. Unele estimari i-au dat pe cei doi la egalitate.

Traian Băsescu a câştigat la o diferenţă de trei procente, motiv pentru Adrian Năstase să reclame fraudarea alegerilor.

Cinci ani mai târziu, Traian Băsescu îşi apără mandatul în faţa a 11 contracandidaţi. În turul doi dă lupta cea mare cu Mircea Geoană.

La închiderea urnelor, liderul PSD se simţea deja şef al statului.

70.000 de voturi l-au dus pe Traian Băsescu la Palatul Cotroceni iar pe Mircea Geoană de la extaz la agonie.  A fost cel mai strâns scor înregistrat în istoria prezidenţialelor româneşti.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.