Italia: Femeile care îngrijesc bătrâni la domiciliul acestora, sclave la locul de muncă

Cele câteva zeci de mii de românce care lucrează în Italia în domeniul asistenței sociale ca îngrijitoare pentru bătrâni trăiesc o dramă continuă, din cauza condițiilor de multe ori inumane în care sunt obligate să își desfășoare activitatea, conform Asociației Româncelor din Italia (ADRI).

Cauzele principale sunt multiple, dar în principal problemele vin din lipsa unei legislații care să protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.

Termenul de „badanta” se referă la femeile care îngrijesc bătrâni la domiciliul acestora și se aplică general, indiferent de naționalitatea celor care prestează acest serviciu. De curând, acesta a ajuns să fie utilizat și în comunicările oficiale ale statului italian, precum și în conferințele și evenimentele care urmăresc situația emigranților din Italia.

Prin definiția sa, badanta este cineva care îngrijește persoane în vârstă.

„Problemele unei badante încep din momentul în care se decide să părăsească România, pentru speranța unei vieți mai bune în Italia”, spune Silvia Dumitrache, președintele ADRI, rezidentă de 11 ani în Italia.

Lipsa informațiilor concrete despre ceea ce înseamnă viața de badantă este principalul motiv al suferințelor pe care aceste femei le îndură în multe cazuri din momentul în care pun piciorul pe pământ italian.

„Sunt necesare, în România, puncte oficiale de informare a tuturor românilor care vor să emigreze. Mulți nu ar mai pleca, dacă ar ști că situația care îi așteaptă nu este așa cum și-o imaginează”, afirmă președintele ADRI. „De multe ori, românii pleacă din România în căutarea unui trai mai bun, dar găsesc cu totul altceva. Și, cu toate acestea, rămân în Italia, sperând să câștige destul pentru a-și susține financiar, pe cât posibil, familiile rămase în Romania”, precizează Silvia Dumitrache.

Problemele însă nu țin doar de salariile mici ale badantelor, de programul infernal de muncă (acestea au doar 2 ore libere pe săptămână, duminica, pe care le petrec în general la biserică) sau de faptul că marea majoritate nu părăsesc casa unde lucrează decât pentru a face cumpărăturile necesare.

Cea mai serioasă problemă apare atunci când badantele pleacă în Italia lăsându-și copiii în România, în îngrijirea rudelor. Dat fiind programul de lucru pe care îl au, comunicarea dintre mamă și copil are loc aproape exclusiv prin telefon, atunci când se poate și așa.

Practic, în foarte multe cazuri, mama dispare din viața copilului său, în perioada pe care o petrece lucrând ca badantă în Italia.

Toate acestea atrag după sine și probleme de natură medicală, atât pentru badante, cât și pentru copiii lor. Sindromul Italia, afecțiune psihică recunoscută în domeniul medical, pentru care deja se prescriu rețete în farmacii, poate duce chiar la deces.

Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase în rândul badantelor emigrante decât în cazul altor lucrători din orice alte domenii, susține Asociația Româncelor din Italia.

Problemele copiilor rămași în România sunt de asemenea extrem de grave, lipsa dragostei materne lăsându-și amprenta în mod vizibil pe evoluția acestora ca indivizi. Majoritatea copiilor se îmbolnăvesc pur și simplu de dorul părinților, simptomele variind de la depresii la manifestări fiziologice prin dureri cronice în diferite zone ale corpului. Tentativele de suicid sunt, de asemenea, des întâlnite și la copii.

Un proiect care vizează simplificarea și eficientizarea comunicării dintre badante și copiii lor rămași în România este „Te iubește mama!”, inițiat de Asociația Româncelor din Italia condusă de Silvia Dumitrache.

Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mamă și copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociația își dorește să îl dezvolte. Problema este însă, ca și în alte cazuri, financiară.

„Trebuie să avem în vedere faptul că mulți dintre emigranți nu știu să folosească un calculator, inclusiv multe dintre badante, pe cale de consecință. Apelul telefonic nu este suficient ca și comunicare pe termen lung. Dragostea pentru copil se simte mai ales din privirea părinților, din prezența acestora. Când nu sunt prezenți fizic, trebuie să îi aducem aproape de copiii lor folosind tehnicile moderne de comunicare”, subliniază Silvia Dumitrache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.