Iuliana Dancus:,, Un om care este cult si educat este un om responsabil’’

Iuliana Dancus din ceea am observant, este trup si suflet langa  Ansamblul Folcloric National ,,Transilvania’’. Calitatile manageriale, nu pot fi puse la indoiala. Din contra, incearca sa promoveze Ansamblul, atat pe plan national (unde este foarte cunoscut) si pe plan extern ( unde la fel este la fel de cunoscut), incearca sa promoveze o parte din cultura romana peste hotare. Cultura traditionala.Muzica populara. Vorbeste cu atata entuziasm de valorile perene romanesti, de tot ce ne inconjoara,de orice. Nu poti sa vorbesti atat de elevat, atat de frumos de poporul acesta, fara un bagaj cultural imens. Pe care Iuliana Dancus il are.

Stimata doamna director al Ansamblului Folcloric  National ,, Transilvania’’, Iuliana Dancus, cand aducem in discutie Ansamblul, putem sa vorbim de un brand national?

Este cu siguranta un brand international.Institutia noastra poarta aceasta denumire din anul 1991. Inainte a purtat frumoasa titulatura de ,,Ansamblul Profesionist Maramuresul’’. In 1959,cand s-a infiintat avea denumirea de ,,Ansamblul de cantece si dansuri  baimarene’’, pentru ca la acea vreme din punct de vedere administrativ, tara noastra  era impartita pe regiuni si Baia Mare era regiune.Se considera la acea vreme ca cele 5 regiuni folcloriceale regiunii Baia Mare sunt: Chioarul, Tara Lapusului, Maramuresul Istoric, Zona Codrului si Tara Oasului.

Valeriu Buciu a luat initiativa schimbarii denumirii institutiei noastre, s-a avut in vedere mai multe elemente si in primul rand s-a castigat aceasta titulatura de ,, National’’. Un nume foarte muncit si obtinut cu multe sacrificii.

In  anii ’90, regiunea Transilvania era  cunoscuta pe plan international.

In ultimii ani au fost multe discutii ca Ansamblul Folcloric National ,, Transilvania’’, sa revina la vechea denumire de ,,Maramuresul’’. Maramuresul a devenit un brand atat in strainatate cat si pe plan national, datorita promovarii autoritatilor judetene, locale, nationale.Maramuresul este o oaza de spiritualitate, care are multe de aratat lumii, a dat de la voievozi, preoti, episcopi, medici,  personalitati.

Bela Bartok a facut multe culegeri frumoase in Maramures. Ca sa coboram de la o regiune mare, sa coboram la o zona mai mica, dar din punct de vedere spiritual, ele sunt egale. Din stelele pe care noi le-am castigat, noi am pierde. De la o stea am pierde o raza.

Care sunt problemele curente ale Ansamblului?

Problemele sunt cele care se cunosc de fapt in toate domeniile culturii. Nu putem sa ne plangem din punct de vedere financiar. Am simtit si noi acea criza financiara. Ani de zile noi am ,,plans’’, dupa un sediu al nostru, dupa o locatie in care sa ne desfasuram activitatea, pe sectoarele pe care le avem: balet, orchestra, si garderoba de costume pe care am strans-o de-a lungul anilor. Am gasit costume-ca o mica paranteza- inca de la primul spectacol.Costumele sunt la fel de sensibile ca si cartile. Primul impact pe care il avem asupra oamenilor este cel vizual. In fosta locatie, n-am putut sa ne intretinem  asa cum trebuia. Noi avem decoruri, le tinem si le pastram pentru ca au o istorie.Primul dansator al acestei institutii, Mihai Pop traieste si ne viziteaza.Ii multumim Consiliului Judetean, ca ne-au sprijinit. La 55 de activitate este bine ca Ansamblul Folcloric National ,, Transilvania’’, sa aiba un spatiu.. Alte probleme pe resurse umane. Avand in vedere ca avem aici un Liceu de Arte, cu care colaboram bine, dar ar trebui sa se gandeasca, avand in vedere, noi traim intr-un spatiu in care folclorul este viu.Ar trebui sa se gandeasca nu sa se faca doar  un modul de muzica populara ci sa se faca, o clasa unde sa se studieze teorie muzicala si sa se faca scoala, asa cum trebuie. Sa se gaseasca calea cea mai buna. Sa nu se faca modificari in stilul muzical, sa interpretezi corect o melodie, sa stii sa citesti o partitura asta este obligatoriu.Muzica este o terapie, se vede ca tot mai mult este introdusa muzica si in spitale. Si oriunde. Am vorbit cu oameni politici: De ce nu se pune dansul traditional in scoli? Mi s-a raspuns ca am distruge scolile populare. Nu este adevarat, din contra. Scolile populare de Arta  au ca obiect de activitate cultura maselor.Dar la o  Scoala de Arta, poate sa mearga un elev care are maximum 8 ani.Nu inteleg de ce nu se fac lucruri bune si pozitive.La liceul de Arte, ar trebui sa fie si sculptura in lemn. Cioplitul in lemn este arta, in Maramures, sa nu ai asa ceva.Nu critic. Cred ca asa ar fi bine. Toti oamenii sustin acest lucru.

Noi am inceput sa facem cursuri.Multi tineri se indreapta spre muzica si dans.Un om care este cult si educat este un om responsabil.Un om care respecta orice lucru si orice meserie si pe omul de langa el.

Ce obiective v-ati trasat in perioada imediat urmatoare din aceasta functie de director al Ansamblului?

In anul acesta avand in vedere ca am implinit 55 de ani de activitate, am organizat cateva evenimente sub aceasta egida.

In 14 noiembrie vom organiza la Bucuresti, un spectacol ,, Traditii si continuitate la 55 de ani de activitate, unde vom invita pe membrii fondatori ai acestei institutii si pe solisti, dansatori de-a lungul anilor. La Bucuresti, Ii vom avea invitati pe Dumitru Farcas, Angela Buciu, Nicolae sabau sotii Giurgi, Dinu Iancu Salajeanu, Ionut Fulea, au fost angajati aici si multi prieteni si colaboratori de-ai nostrii.

Vom continua evenimentele care au devenit o traditie, aici vreau sa spun de Concertul nostrum de Colinde care are loc in luna Decembrie, pe care il organizam in parteneriat cu Episcopia Maramuresului si Satmarului si cu Catedrala Episcopala ,,Sfanta Treime’’Baia Mare, concert care se va afla la a VIII-a editie, eveniment, foarte frumos.Catedrala se umple de oameni.

Plecari ale Ansamblului in strainate cand vor fi?

Anul acesta am fost in Italia, luna martie in Sicilia. Unde am concurat cu 15 Ansambluri din toata lumea.

Spre bucuria noastra si intr-adevar am meritat, am muncit foarte mult.Am castigat  Marele Premiu ,, Templul de Aur’’. Ne-am simtit foarte apreciati in Italia.

Sunt sanse sa vada maramuresenii Ansamblul in viitorul apropiat in concert?

Am avut duminici si cu doua spectacole Acum doua duminici am fost in Copalnic Manastur. Duminica asta, suntem la Ardusat si Lechinta (Bistrita). Ne pregatim pentru Sarbatoarea Castanelor, Toamna baimareana,  cu doua ore de spectacol, va pregatim Nunta de Oas. Vor fi invitati solisti cunoscuti: Angela Buciu, Nicolae Sabau, din tanara generatie:Virginia Irimus, Diana Carlig.Avem invitat si pe Catalin Hasa, care are in repertoriu si interpreteaza piese din lada de zeste a inegalabilului Felician Farcasu.

In 28 septembrie va avea loc spectacolul nostru, al Primariei si al Consiliului Local, unde noi suntem invitati.

In perioada 4-5 octombrie, suntem invitati la cea de-a 26 editie a Festivalui:,,Alina-te dor alina’’, patronat de Nicolae Sabau, care anul acesta, va implini 85 de ani, ii dorim : La multi ani! Multa sanatate!

Spectacolul se va desfasura in Baia Mare.

Avem ,,Festivalul de romante’’. Anul acesta va fi la a 4-a editie.

Ii indemnati pe tineri sa vina catre muzica popular, catre muzica traditionala?

Foarte multi tineri iubesc folclorul si se indreapta spre asa ceva. Noi organizam cursuri de dans. Toti care vor sa se inscribe pot intra pe site-ul nostru.Organizam si pentru a ne face o pepiniera dar si cursuri de dans pentru rereere. Deasemenea organizam cursuri de muzica cu dirijorul nostrum, pentru a infiinta o orchestra de tineret.Noi primim multe invitatii, foarte multe si pt festivaluri de tineret si pentru festivaluri concurs. Vrem sa ne organizam si corp de balet pentru tineri si o orchestra. Eu ii indemn pe tineri, sa vina catre muzica popular pentru ca o sa se regaseasca aici. Si pe parinti, sa-I incurajeze, pentru ca vor invata numai lucruri bune.

FOTO: www.facebook.com

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.