Județul Maramureș s-a înfrățit cu Regiunea Transcarpatia în cadrul ”Zilei Bunei Vecinătăți”

Manifestarea tradițională ajunsă la cea de-a IV-a ediție, ”Ziua Bunei Vecinătăți” a avut loc sâmbătă, 12 mai 2018, la ora 10.00, în Sighetu Marmației, pe podul de peste Tisa, la eveniment fiind prezente delegații oficiale din România și Ucraina. Județul Maramureș a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, senatorul Liviu Marian Pop, primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, aleși locali și județeni. La acest eveniment extrem de important care reprezintă un model de colaborare, de bună practică şi de vecinătate cu autorităţile administrative din Ucraina au participat, din partea Guvernului României, secretarii de stat Bogdan Tomoiagă (Ministerul Turismului) și Paula Pîrvănescu (Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat). Deschiderea oficială a manifestărilor a avut loc la ora 10.30, în parcul Grădina Morii din Sighetu Marmației, urmată de semnarea protocolului de înfrățire între județul Maramureș și regiunea Transcarpatia. Cu începere de la 11.30, pe stadionul din Sighet a avut loc un meci de fotbal între echipe alcătuite din reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Maramureş şi Administraţiei Regionale de Stat din Transcarpatia.

În cuvântul adresat celor prezenți, prefectul Vasile Moldovan a arătat că, aceasta este o zi specială, respectiv o mare onoare pentru județul Maramureș și pentru municipiul Sighetu Marmației de a găzdui un astfel de eveniment. ”Este o zi istorică într-un an istoric, anul Centenarului Marii Uniri. Prietenia dintre România și Ucraina există de foarte mult timp și am convingerea că va fi la fel de trainică și în viitor. Vă doresc o sărbătoare frumoasă alături de prietenii și frații noștri din Ucraina. Trăiască România! Trăiască Ucraina!”, a transmis, în discursul său, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan.

Ghenadie Moskal, președintele Administrației de Stat Transcarpatia a subliniat că este mai bine uneori să ai un bun vecin aproape, decât un frate departe, iar Regiunea Transcarpatia și județul Maramureș sunt buni prieteni de ani de zile, întregul său mesaj fiind transmis în limba română.

Gabriel Zetea: Împreună vom putea să promovăm proiectele transfrontaliere comune ale regiunii

Următorul la cuvânt a fost președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea care a dorit să mulțumească Instituției Prefectului, președintelui Administrației Transcarpatia, Ghenadie Moskal, dar și lui Mykhaylo Rivis, președintele Consiliului Regional Transcarpatia, care au acceptat să organizeze ”Ziua Bunei Vecinătăți” în cadrul evenimentului ”Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, acțiune aflată tot la a IV-a ediție. ”Am organizat Zilele Maramureșului în primul rând pentru maramureșeni, pentru a promova valorile noastre tradiționale și autentice. Dar valorile noastre autentice sunt reprezentate și prin ospitalitate, politețe și buna vecinătate. Așadar, faptul că acum ne-am întâlnit, este o valoare a Maramureșului. Cu trei luni în urmă, când ne-am întâlnit cu președintele Mykhaylo Rivis, la Consiliul Județean Maramureș, am stabilit că, în cadrul evenimentului ”Ziua Bunei Vecinătăți” vom semna un protocol de înfrățire între județul Maramureș și Regiunea Transcarpatia. Faptul că, într-un timp atât de scurt am reușit să promovăm hotărâri de consilii, să obținem avizele din partea ministerelor de resort și să venim astăzi pentru a semna aceste protocoale este o dovadă de seriozitate. Astfel, împreună vom putea să promovăm proiectele transfrontaliere comune ale regiunii pentru bunăstarea locuitorilor din Transcarpatia și Maramureș”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Invitat să ia cuvântul, președintele Consiliului Regional de Stat Transcarpatia, Mykhaylo Rivis și-a exprimat încântarea de a fi pe scena din Sighetu Marmației la acest eveniment și de a semna protocolul de colaborare cu județul Maramureș, atât pe plan economic, cât și cultural.

Gheorghe Anghel, Prim-colaborator al Ambasadei României în Ucraina s-a adresat și el audienței, transmițând salutul Ambasadei și al Ambasadorului României în Ucraina. ”Aceste documente semnate astăzi, între Maramureș și Regiunea Transcarpatia trebuie să fie pe viață, nu trebuie să reprezinte doar o bucată de hârtie și am convingerea că așa va fi. România a sprijinit și va sprijini aspirațiile europene ale Ucrainei și va oferi acea expertiză de care este nevoie, atunci când documentele vor fi solicitate”, a precizat Gheorghe Anghel.

Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației a luat ultimul cuvântul, în calitate de gazdă a evenimentului, declarându-se extrem de încântat că cei prezenți și-au dedicat o jumătate de zi unuia dintre cele mai sfinte lucruri: prietenia. ”Mă bucur că sunteți cu toții aici. În calitate de gazdă, vă asigur că peste ani și ani de zile vom ajunge la ediții mult mai avansate ale întâlnirilor noastre și țin să mulțumesc Prefecturii Județului Maramureș, Consiliului Județean Maramureș, dar și fraților și prietenilor noștri din Ucraina că au găsit timpul necesar să vină și să se alăture nouă, pentru că suntem oameni de suflet atât de o parte, cât și de cealaltă parte a Tisei, iar în acest caz, Tisa nu ne desparte, ci ne unește”, a conchis primarul din Sighet, Horia Scubli.

La finalul deschiderii oficiale, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și președintele Consiliului Regional de Stat Transcarpatia, Mykhaylo Rivis au semnat protocolul de înfrățire între cele două regiuni.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.