Legături româno-franceze: Fărcașa-Gonneville la Mallet

farcasaÎn această vară o delegație formată din 4 fermieri francezi,condusi de către Daniel Perier,viceprimar al localității Gonneville-la-Mallet a efectuat o vizită în comuna Fărcașa unde au vizitat o serie de obiective economice si au descoperit o parte dintre frumusețile Maramureșului.

Foarte încântați de primirea făcută de către autoritățile comunei și de către fermierii din zonă, de condițiile de cazare și masă oferite, oaspeții francezi au adresat ,la rândul lor autorităților comunei, invitația ca o delegație din Fărcașa să-i viziteze la ei acasă.

Ocazia s-a ivit săptămâna trecută când, cu prilejul unei importante sărbători regionale: LA JOUR DU TERRE, o delegație condusă de către consilierul local Fănică Dunca,cel care a intermediat de fapt acestă legătură, a efectuat o vizită în Franța.

Comuna Gonneville-la-Mallet  este situată la 20 de kilometri de orașul Le Havre din Normandia,la 10 kilometri de stațiunea turistică Etretat și la numai 2 kilometri de Marea Mânecii, care desparte Franța de Marea Britanie. Zona este foarte dezvoltată din punct de vedere agricol, marea majoritate a locuitorilor lucrând în exploatații agricole sau ocupându-se cu cresterea animalelor.

Delegația din Fărcașa a fost primită excepțional peste tot. Au fost vizitate: două ferme de crestere a vacilor de lapte și una de tăurași pentru carne,o fermă de creștere a caprelor,inclusiv fabrica de procesare a laptelui unde se obțin celebrele brânzeturi frațuzești și o fabrică de prelucrare a inului,plantă ce se cultivă pe suprafețe întinse în zonă. Delegația din Fărcașa a fost primită de asemenea și la Primăria din Gonneville-la-Mallet, unde s-au pus bazele unui parteneriat de colaborare între unitățile școlare din cele două comune.Francezii,prin vocea directoarei școlii, au transmis invitația ca un grup de copii din Fărcașa să participe la un turneu internațional de fotbal ce se va desfășura anul viitor,în luna mai. De asemenea gazdele au fost extrem de încântate când au afla că la Fărcașa fiintează un ansamblu folcloric fiind extrem de interesate si de un schimb cultural în acest sens.Urmează ca autoritățile din cele două comune să țină legătura și să materializeze proiectele.

Deoarece in Fărcașa se construiește un depozit ecologic de deșeuri menajere, un proiect care naște controverse între unii dintre locuitorii comunei, membrii delegației au dorit să vadă cum functionează o întreprindere similară în Franța , o țară care acordă o mare importanță protejării mediului.D-l Daniel Perier a făcut demersurile necesare astfel încât delegația din Fărcașa a putut să viziteze Fabrica de procesare a deșeurilor menajere L’ E’CAUX POLE de Brametot. Aici,delegația a fost primită de către specialiștii intreprinderii  fost primită de către  făcându-se o amplă prezentare a procesului de producție. Directorul unității operaționale-Pierre Alexandre Richon a condus delegația prin fabrică explicând fiecare pas pe care-l parcurg deseurile menajere,de la intrarea în fabrică,în forma în care se aruncă de către consumator până la faza în care o parte din gunoiul menajer se transformă în compost.

Trebuie reținut faptul că fabrica este amplasată în localiatea Brametot,la aproximativ 80 de kilometri de Le Havre iar după gardul care desparte uzina se cultivă cereale sau legume iar la nici 50 de metri sunt amplasate locuințe. In exterior nu se simte nici un miros care să deranjeze locuitorii. De altfel, in timpul procesului de producție, aerul viciat este trecut printr-o instalație de filtrare. Fabrica din Barnetot deservește un număr de 120000 de locuitori procesând 40.000 de tone de deșeuri anual. Din această cantitate aproximativ 36.000 tone se recuperează,fiind transformată în compost și fertilizanți organici iar o cantitate de aprox.4000 tone, ce nu se mai poate recupera, se îngroapă.

În linii mari,procesul se desfășoară în felul următor: mașinile cu deșeuri menajere sunt golite intr-un buncăr de unde,cu ajutorul unui greifer de mare capacitate,sunt golite într-un alt buncar de unde sunt preluate de benzi transportoare care le conduc spre diverse instalații de mărunțire, apoi prin intermediul unor filtre sunt separate după tip si granulații.Metalul este separat cu ajutorul magnetilor,plasticul si celelalte materiale refolosibile sunt procesate separat iar materialul umed este depus intr-un tub de prefermentare anaerobă,de mare capacitate,unde stă patru zile fiind amestecat continuu, apoi tot amestecul este depus in cinci celule unde timp de 4-5 săptămâni se transformă în compost.  Tot acest material degajă biogaz care,printr-o tehnologie specială, este folosit la alimentarea unor motoare care produc energie electrică. Curentul astfel obținut este folosit pentru functionarea fabricii, unitatea neconsumând curent din sistemul energetic national.Producția anuală de biogaz este 1,3 milioane metri cubi. Compostul obținut este îmbunătățit prin adăugarea unor elemente cum ar fi:fosfor,potasiu,magneziu, fiind vândut apoi, cu 400 de euro tona, fermierilor care-l folosesc ca îngrășământ organic,.

De mentionat că Înscrierile pentru cumpărare se fac cu un an înainte.Apa pluvială, sau levigatul, sunt tratate într-o stație de epurare ajungând în final ca apa să fie potabilă.Deseurile care nu mai pot fi recuperate sunt îngropate.La surprinderea manifestată de cei din Fărcașa, când au văzut că se îngroapă și materiale plastice, directorul a răspuns că nu este nicio problemă de mediu,pentru că plasticul nu se descompune si deci nu poluează dar, se are în vedere,pe măsură ce tehnologiile vor avansa, recuperarea lui.

Aflând despre depozitul ce se construiește la Sîrbi și constatând similitudini între cele două proiecte, directorul Richon, a dat asigurări că depozitul nu va constitui un factor poluator pentru zonă,din contră va aduce plus valoare.


Mai multe fotografii: Facebook/ Comuna Farcasa Maramures

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.