„Let`s Do It, România!” pe 16 Mai 2015 în Maramureş!

DSC_0810Organizarea în Maramureş a proiectului Let`s Do It! a început în Martie 2010 prin implicarea unor tineri voluntari care au sprijinit şi organizarea proiectelor din anii anteriori.  Am solicitat ajutorul şi sprijinul mai multor instituţii private şi ONG-uri  care să se implice în acţiunile proiectului din acest an, având în vedere că acesta nu se reduce la o singură zi, cea de 16 Mai 2015 când va avea loc curăţenia generală, ci având mai multe obiective.

Alaturi de noi a fost prezent si prefectul Anton Rohian care si-a exprimat sprijinul pentru acest proiect. Alaturi de dansul au fost prezenti reprezentanti ai Garzii Ecologice Baia Mare si ai Jandarmeriei Maramures

  1. Obiective principale

–          Acoperire judeţeană

–          Menţinerea curăţeniei, după data de 16 Mai, dar şi monitorizarea zonelor curăţate în anii precedenţi

 

  1. Obiective secundare

–          conştientizarea legată de gravitatea aruncării deşeurilor în natură

–          reciclare şi/sau co-incinerare în proporţie cât mai mare

–          experienţă pozitivă a participanţilor (să-şi dorească să participe şi la următoarele acţiuni Let`s Do It, România! sau la alte proiecte de voluntariat)

–          integrarea cu cele 3 proiecte pe termen lung: Registrul Naţional al Deşeurilor, Lobby şi Training.

 

ACŢIUNI

–          implicarea unei game cât mai largi de instituţii, organizaţii, companii

–          diseminarea informaţiei despre proiect

–          în cazul alegerii unui număr redus de zone, insistăm pe latura afectivă „locuri care ne sunt dragi, importante pentru noi, locuitorii”, şi pe cea a întinderii ”curăţăm zone foarte murdare”

–          participarea la proiecte educative în şcoli: Scoala Altfel

–          postari pe blog de materiale eco şi de rapoarte legate de situaţia managementului deşeurilor în judeţ (unde ajunge gunoiul, câte gropi autorizate există, câţi salubristi, dacă se face reciclare etc.)

–          diseminare informaţiei despre cum se pot depunde plângeri, sesizări (în colaborare cu Alianţa pentru o Românie curată)

 

Raport curăţenie

Pentru fiecare morman curăţat, vom face un raport cât mai complet scris (situaţia înainte şi după curăţenie, ce fel de deşeuri am găsit, câţi voluntari au strâns, câţi saci, ce s-a întâmplat cu ei, cât s-a reciclat, comentarii ale voluntarilor care au făcut curăţenie acolo, observaţii legate de  modul în care s-au adunat acolo deşeurile, sugestii pentru menţinerea curăţeniei în zonă, fotografii). Raportul îl vom trimite apoi la primăria aferenta şi la Gardă de Mediu.

Pentru cel de-al cincilea an consecutiv echipa „Let`s Do It,  România!” îi invită pe toţi locuitorii Maramureşului să ia parte la mişcarea de curăţenie şi să arate că le pasă de judeţul lor. După succesul primelor patru ediţii: 2011, 2012, 2013, 2014 la care au participat peste 750.000 de voluntari şi s-au strâns peste 1.500.000 saci de deşeuri, este momentul unei noi provocări pentru Maramureş.

România este cea mai mare ţară din comunitatea „Let`s Do It, World!” care a organizat o acţiune de curăţenie la nivel naţional. De asemenea, România este un model de succes pentru alte ţări din proiect, mai multe iniţiative locale fiind preluate şi la nivel internaţional: aplicaţiile create de echipa IT, unele dintre strategiile de proiect management, logistică sau comunicare sunt acum folosite şi de alte ţări „Let`s Do It!”

Anul acesta acţiunea de curăţenie va îmbraca o nouă formă : proiectul se va desfăşura doar în două judeţe din ţară, Maramureş şi Timiş. Judeţul nostru va încerca să mobilizeze un număr record de voluntari, zece mii, dovedind încă o dată întregii ţări cât de important este mediul pentru maramureşeni.

În urma cartării, care va fi desfăşurată odată cu topirea zăpezii, v-om descoperi zonele  care vor fi curăţate pe dată de16 mai. Întregul regulament al campaniei va fi disponibil în curând pe site. După Ziua de Curăţenie Naţională, zonele curăţate vor fi monitorizate constant de echipele „Let`s Do It, România!”

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.