Limba română este patria mea!

Ziua-Limbii-RomaneAzi, ultima zi calendaristica a verii este dedicata Limbii Române. Poate cu o doză de melancolie  și românii de pretutindeni își amintesc  că mai întâi de toate azi, sărbătorim moștenirea și valorile noastre comune și nu oricum, ci prin cel mai frumos grai din lume, graiul românesc.

Istoria este cea mai frumoasă poveste.

Istoria limbii române a început din primele noastre clipe de viață. Am rostit cuvântul mamă și tată iar ei ne-au răspuns cu același grai. Mai apoi totul se învârtea în jurul acestei limbi, până când și gândurile și visele erau în limba română.

Însă,  fără România limba română nu ar fi existat,  dar odată fundamentală, limba română se ridică deasupra teritoriului geografic. Limba noastră maternă devine moștenirea poporului român, transmisă prin viu grai sau prin scris tuturor urmașilor. Oriunde ne-am afla pe glob sau în afara planetei noi suntem români. Așa cum un melc își duce în spate propria cochilie, fiind peste tot și în orice moment acasa, tot așa, noi toți românii ne purtam propria casa-limba română.

„Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicol  a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni  o limbă universală, dar nu știu dacă e posibil acest marș istoric. Dacă am fi fost un popor cuceritor…Noi românii, nu punctăm universalitatea nicăieri, și asta ne face sceptici. Ceea ce ne lipsește este îndrazneala”, a afirmat celebrul Petre Țutea.

La mulți ani, limbii române cea mai scumpă carte de boierie a neamului nostru!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.