LIVE VIDEO: ECLIPSĂ DE SOARE, vizibilă ASTĂZI în România

Fenomen astral spectaculos pe cerul României, care are loc în contextul echinocţiului de primăvară. Astăzi are loc o eclipsă parţială de Soare care va putea fi văzută de pe întreg teritoriul ţării noastre. Eclipsa parţială de Soare, în timpul căreia Luna va acoperi peste jumătate din discul astrului, poate fi observată şi din Bucureşti, între orele 10.48 şi 13.04.  Interesant este şi faptul că în aceeaşi zi cu eclipsa au loc alte două fenomene spectaculoase: super luna şi mareea secolului.

Eclipsa partiala de soare Eclipsa de Soare începe în România în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 şi se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore şi 20 de minute.

Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiştii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti.

 Specialiştii în astronomie spun că eclipsa va fi vizibilă din toată ţara, dar că gradul de acoperire al Soarelui va fi diferit, în funcţie de locul în care ne aflăm.

„Eclipsele de Soare, paradoxal, deşi se văd foarte rar din acelaşi loc de pe suprafaţa Pământului, sunt mai dese decât eclipsele de Lună, doar că eclipsele de Lună se văd în orice parte a globului care are Luna deasupra orizontului. Eclipsele totale de Soare, cum a fost cea de la 11 august 1999 (vizibilă din România, n.r.), sunt destul de dese, una este şi cea din data de 20 martie. Doar că din România ea se vede ca eclipsă parţială de Soare. Este adevărat că este foarte importantă, pentru că acoperirea discului solar este de peste 50%. Dar acum trebuie să ţinem seama că nu se va face întuneric ca la o eclipsă totală de Soare, temperatura nu va scădea foarte mult, dar totuşi se va comporta Soarele ca şi cum ar trece un nor compact în dreptul lui. O eclipsă de Soare are întotdeauna loc când Luna este la faza de Lună nouă. Spre deosebire de eclipsele totale de Lună, care au loc când Luna este la faza de Lună plină. După eclipsa din 20 martie urmează şi o eclipsă totală de Lună, pe 4 aprilie. Deci ele sunt în general în echipe, în grupuri, Soare cu Lună”, a explicat pentru Mediafax, Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române.

Ea a atras atenţia că eclipsa parţială de Soare de vineri, din întâmplare, are loc în ziua echinocţiului de primăvară – 20 martie ora 22.45 GMT (21 martie, 00.45 ora României).

Din Europa, eclipsa de Soare de vineri se vede ca parţială, însă în România eclipsa va avea „o acoperire destul de interesantă, de peste 50% din discul soarelui”. „Este suficient ca să ne ofere un spectacol foarte frumos”, mai spune Magda Stavinschi.

În partea de nord a Oceanului Atlantic, înspre Polul Nord, eclipsa de Soare va fi totală.

Astfel, pentru locuitorii din Insulele Feroe, eclipsa va fi totală, acolo Soarele nu se va mai vedea deloc timp de 2 minute şi 47 de secunde. Specialiştii susţin că fenomenul va produce perturbaţii în sistemele energetice, din cauza scăderii radiaţiei solare, dar nu va avea efecte grave asupra oamenilor.

Specialiştii au atras atenţia asupra faptului că eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice, însă se poate privi spre Soare, în siguranţă, doar folosind filtre specializate.

Oamenii nu trebuie să se uite prin instrumente astronomice fără protecţie cu filtre, pentru că există pericolul de orbire. Cel mai bine ar fi ca, atunci când folosesc instrumente astronomice, oamenii să privească eclipsa prin proiecţie, pe un ecran sau o foaie albă, potrivit recomandărilor făcute de Institutul Astronomic al Academiei Române.

Cu ochiul liber, se poate privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai recomandat fitru este de Mylar, care poate fi găsit la magazinele specializate. Preţul unor ochelari speciali este de aproximativ 20 de lei, iar cel al unei folii de protecţie, de aproximativ 120 de lei, potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile care vând astfel de obiecte.

Doctorul în astronomie Magda Stavinschi spune că în special la eclipsele parţiale de Soare ochii trebuie să fie foarte bine protejaţi.

„Nu vă uitaţi cumva la Soare fără filtre. Cine a mai păstrat ochelarii de la eclipsa din ’99 sau nişte filtre din Mylar sau cel mai bine un geam de sudor de la aparatele de sudură. Ochii trebuie protejaţi pentru că lumina este prea puternică de la Soare. Mulţi mă întreabă de ce nu trebuie protejaţi ochii şi cu alte ocazii? Păi niciodată nu stă omul cu ochii în Soare, decât în momentele acestea de spectacol mai deosebit”, a spus Magda Stavinschi.

Interesant este că eclipsa se suprapune cu alte fenomene astrale: Super Luna, care va produce şi mareea secolului. În Franţa, spre exemplu, apa oceanului va avansa chiar și 15 kilometri în interior. Denumirea de „mareea secolului” este, totuşi, o exagerare, pentru că fenomenul se produce o dată la 18 ani. În plus, eclipsa parţială este urmată, de echinocţiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 21 iunie 2020.

Eclipsa de soare, live din Insulele Feroe

Eclipsa de soare de azi va fi una totală în Insulele Feroe. Aici, turiştii şi localnicii vor avea parte de o privelişte cu adevărat spectaculoasă, iar la ora 11.41, timp de aproape 2 minute şi 47 secunde. insulele vor fi cuprinse de beznă completă.

Eclipsa de soare, live din Danemarca

Ţară nordică, Danemarca va avea şi parte de o eclipsă spectaculoasă, chiar dacă numai în proporţie de peste 80% şi nu va fi totală ca în Insulele Faroe, conform unui grafic realizat de theguardian.com.

Eclipsa de soare, live din Spania

În Spania, procentul în care Luna va acoperi Soarele va fi ceva mai mic, undeva între 60 şi 79%.

Eclipsa de soare, live din Italia

În Italia, Luna va acoperi soarele în proporţie de jumătate, aşa că eclipsa de soare din peninsulă se va vedea ca cea din România.
sursa:rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.