Logo-ul județului Maramureș a fost înmânat primarului comunei Ieud, Nicolae Traian David, la ”Întâlnirea cu fiii satului”

La sfârșitul săptămânii trecute, comuna Ieud a îmbrăcat straie de sărbătoare. În intervalul 17 – 18 august 2019, ieudenii și toți invitații lor s-au regăsit la o nouă ediție a ”Întâlnirii fiilor satului”, un eveniment pigmentat cu muzică de calitate și multă voie-bună. La deschiderea oficială a sărbătorii, la invitația primarului Nicolae Traian David a răspuns președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Doru Dăncuș, prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, dar și primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli.

În mesajul adresat ieudenilor, primarul Nicolae Traian David le-a dorit bun-venit celor care s-au întors acasă în vacanță, salutând și prezența unui număr mare de localnici. ”Deși în ultimele trei decenii această întâlnire a avut loc mai repede, am decis ca sărbătoarea noastră să fie organizată în primul week-end după sărbătoarea Sfintei Maria, tocmai pentru ca cei plecați în afara granițelor țării să poată fi alături de noi în număr cât mai mare. Și le doresc tuturor să se bucure de zilele de vacanță care le mai au până la finalul lunii august și să nu uite niciodată că Ieudul îi va aștepta mereu să revină la obârșii”, a declarat primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David.

La cuvânt a fost invitat apoi președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea-președinte PSD Maramureș, instituția județeană fiind partener al ”Întâlnirii fiilor satului de la Ieud”. Suma finanțată și aprobată de consilierii județeni în vederea pregătirii sărbătorii a fost de 65.000 de lei.

Gabriel Zetea: ”Consiliul Județean va finanța toate sărbătorile locale care promovează tradiția Maramureșului”

În discursul său, șeful administrației județene a subliniat faptul că, în acest an, Consiliul Județean Maramureș a sprijinit logistic și financiar toate sărbătorile localităților care au promovat tradițiile și obiceiurile maramureșene.

”Cred că trebuie să facem pe mai departe astfel de eforturi, pentru că aceste sărbători sunt cele care ne aduc împreună. Iar toți cei care ne vizitează revin apoi în județul nostru și, la fel de important, laudă frumusețile Maramureșului în zonele în care locuiesc. Pensiunile județului sunt pline atât vara cât și iarna, iar turiștii se întorc cu și mai mult drag în anul următor, pentru că, pe lângă faptul că locuim în cel mai frumos județ al țării, sufletul maramureșeanului este cel care îi cucerește cu adevărat”, a precizat președintele Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a ținut să amintească, însă, că unii deputați din Baia Mare, care probabil nu știu ce înseamnă cu adevărat tradiții și obiceiuri, critică din spatele calculatorului aceste sume acordate de către Consiliul Județean pentru  promovarea sărbătorilor locale. ”Am tot văzut în ultima perioadă, pe rețele sociale, cum oameni importanți din administrația județului Maramureș, deputați în Parlamentul României, susțin că nu este bine să ne promovăm tradițiile, să știm în continuare cântecul și jocul popular, să purtăm cu mândrie ia și portul popular. Dar eu cred că este important să ne facem treaba și să susținem pe mai departe toate sărbătorile tradiționale ale Maramureșului pentru că menținem, vie tradiția moștenită din moși-strămoși”, a conchis președintele Consiliului Județean. S-a vorbit, apoi, despre faptul că, în ultimii ani, în Maramureș și în România condițiile de viață s-au îmbunătățit, iar speranța administrației județene este că cei care au plecat în alte țări pentru o viață mai bună vor dori să se reîntoarcă acasă în cel mai scurt timp.

Și prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan a arătat că revine cu mare drag la Ieud de câte ori are ocazia și consideră că aceste întâlniri cu fiii satului sunt oportunități de a-i întâlni pe toți cei dragi. Un mesaj de suflet a transmis și primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, care a adresat un salut din partea celor peste 35.000 de sigheteni.

La cuvânt a fost invitat, apoi, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, fiu al satului, care a arătat că Ieud este și va rămâne mereu locul pe care îl va considera ACASĂ. ”Este o mare emoție pentru mine să mă întorc în Ieud, deoarece este cunoscut faptul că nimeni nu este profet în satul său. Personal, consider că cel mai important lucru este ca ceea ce se promite să fie realizat, iar acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani prin parteneriatul care există între administrația locală din Ieud și Consiliul Județean Maramureș”, a arătat și vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș. La final, reprezentantul executivului instituției județene a înmânat primarului Traian Nicolae David,logo-ul județului Maramureș, pe care sunt reprezentate foarte bine biserica și poarta maramureșeană, respectiv credința și tradiția locului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.